- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit odbio da govori u Federalnom parlamentu u Sarajevu, nema vremena

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Kristijan Šmit, takozvani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, zahvalio se danas zastupnicima u Federalnom parlamentu u Sarajevu na pozivu i informisao ih da se ne može obratiti na sutrašnjoj sednici zbog ranije preuzetih obaveza.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Danas je dnevni red sednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine proširen tačkom koja se tiče planiranih odluka visokog predstavnika u vezi sa izbornom reformom.
Klub poslanika SDA tražio je od predsedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Šmitu sa zahtevom da se na dvodnevnoj sednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti poslednjih dana, a koje se tiču izmena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.
Zaimović je to i uradio i poslao Šmitu poziv da prisustvuje sednici ili da se pismeno izjasni o svojim planovima. On je danas na sednici dao odgovor koji je stigao.
"Zvali su iz kabineta gospodina Šmita. Oni su dobili poziv, uredno ga primili. Uvažavajući značaj parlamenta, gospodin Šmit je itekako svestan značaja parlamenta u jednoj državi, i sam je bio parlamentarac, ali zbog okolnosti vezanih za ovaj slučaj i drugih obaveza koje je imao on neće moći doći sutra na sednicu parlamenta u terminu u kojem je pozvan. Dakle, ne može doći sutra. Izrazio je spremnost za saradnju u nekoj drugoj prilici. To je jedan diplomatski odgovor koji smo dobili. Naravno iz OHR-a prate razvoj situacije i ono što mi radimo. Dobili smo jedan pristojan i diplomatski odgovor", rekao je Zaimović.
Javnost od visokog predstavnika još od prošle sedmice očekuje odgovore i bilo kakvo objašnjenje o nacrtu izmena izbornog zakona koje je pripremio. Ali, Šmit izbegava da izađe u javnost s preciznim informacijama i dopušta različite špekulacije, piše „Kliks“.
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Veliki protest u Sarajevu: Bošnjaci ustali protiv Šmita, traže da podnese ostavku
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
REGION
Maske padaju: Ujedinili se islamska zajednica i građanisti u Sarajevu – uvod u dezintegraciju BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala