- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Slučajno snimljeno bizarno morsko stvorenje sa pipcima /video/

© Foto : screenshot/EVNautilusSolumbellula monocephalus
Solumbellula monocephalus  - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Džinovsko morsko stvorenje sa pipcima neobičnog izgleda koje mlitavo pluta u dubinama Tihog okeana začudilo je naučnike koji su morali da se zapitaju da li je ono što vide nova vrsta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tim naučnika uočio je čudnu životinju dok su bili na istraživačkom brodu E/V „Nautilusu“, koji koristi organizacija koja sprovodi istraživanja dubina mora Ocean Exploration Trust. Kad su slike bizarnog stvorenja došle u fokus, ostali su u čudu.
U nedavno objavljenom video snimku, istraživači su ostali bez daha dok su gledali snimke bizarnog stvorenja. „Ostao sam bez teksta“, može se čuti kako jedan od naučnika na brodu govori van kamere, dok je vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) čamca skeniralo dno okeana i približavalo se čudnom prizoru.
Nekoliko trenutaka kasnije, naučnici su uočili još jedno čudno stvorenje u blizini, iako nisu mogli da snime druge jedinke.
Sa pipcima koji se protežu 40 centimetara od stabljike dugačke skoro dva metra i jednim polipom koji se hrani bodljikavim pipcima koji pokrivaju polip poput šiljastih latica, stvorenje je ličilo na veoma čudan, slobodno plivajući cvet koji bio je otprilike veličine ROV-a. Primećen je 7. jula na 2.994 metara ispod površine u blizini prethodno neistražene podvodne planine severno od atola Džonston, neinkorporisane teritorije SAD i nacionalnog utočišta za divlje životinje u Tihom okeanu zapadno od Havaja.
Istraživači su u početku sumnjali da su se ukrstili sa Solumbellula monocephalus, takođe poznatim kao morska olovka Solumbellula, koja pripada porodici meduza, hidri i korala. Međutim, morske olovke su pre toga jedino viđene u Atlantskom i Indijskom okeanu, tako da je moguće da su naučnici možda naišli na novu vrstu.
Vodeći istraživač ekspedicije i dubokomorski biolog i postdoktorant na Univerzitetu u Bostonu Stiv Oskavič opisao je biće kao „fascinantno“.
„S vremena na vreme naiđemo na nešto što nikada nismo očekivali da ćemo videti, a to su često najmoćnija zapažanja“, rekao je on za Lajv sajens.
„Približili smo se kraju krstarenja i bili smo na dnu morskog dna kada smo primetili dve [morske olovke]. Onu koju smo snimili je bila ogromna, verovatno iste veličine ili veći od Herkulesa, našeg ROV-a. Kada sam video ovu neverovatnu morsku olovku na snimku, tačno sam znao šta bi to moglo biti“, dodao je on.
Ali samo da bude siguran, Oskavič je tražio informacije od biologa na obali, koji su mu pomogli da potvrdi da je reč o morskoj olovci, rođaku korala. Na osnovu impresivne veličine životinje, Auskavič je pretpostavio da je prilično stara, ali ne može da navede tačnu starost. (Morske olovke dostižu zrelost sa pet ili šest godina i mogu da žive više od jedne decenije.)
„Pre toga, Solumbellula monocephalus nikada nije viđena u centralnom Pacifiku i nikada nije uhvaćena tamo“, rekao je on.
Zanimljivo je da je otkriće njegovog tima došlo nekoliko meseci nakon što su naučnici u Španiji nazvali dva nova roda morskih olovaka: Pseudumbellula i Solumbellula, od kojih bi ova druga uključivala novu vrstu.
Međutim, Oskavič je rekao da je potrebno još istraživanja da se utvrdi da li je ovo prva pacifička Solumbellula monocephalus ili potencijalno nova vrsta u okeanskom basenu.
„Ovakvi nalazi su retki i nikada nismo očekivali da ćemo videti ovako nešto“, rekao je on.
„Najuzbudljiviji deo ovog istraživanja je da se s vremena na vreme susrećemo sa ovim stvarima, i to zaista proširuje naš horizont o tome gde životinje mogu da žive i opstaju u dubokom moru“, naveo je on.
Ribe - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Riba dragana, crni torpedo...10 najopasnijih životinja Sredozemnog mora /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala