- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Raport za Sputnjik sa crveno-belog Kipra: „Vrućina? Nema veze s vezom“

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLINenad Tomović
Nenad Tomović - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Nenad Tomović, bivši štoper Crvene zvezde i reprezentacije Srbije, koji komanduje odbranom AEK-a iz Larnake, poručio je za Sputnjik pred meč trećeg kola sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, da će Kiprani pokušati da iskoriste turbulencije u redovima crno-belih.
AEK je pao pred danskim Midtjilandom posle slabijeg izvođenja penala, nakon što je u oba meča reultat bio 1:1, kao i posle produžetaka u revanšu.
Penal lutrija odvela je Dance da se bore za glavnu nagradu i Ligu šampiona, dok AEK borbu za Evropu nastavlja kroz kvalifikacije drugog po jačini tamičenja, a prepreka na tom putu biće mu Partizan.
Igrao je Nenad Tomović nekoliko puta protiv crno-belih, dok je sa kapitenskom trakom oko ruke predvodio Crvenu zvedzdu. Ali, davno je to bilo, pre gotovo 14 godina. Kasnije ga je put odveo u Italiju gde se zadržao preko deceniju, a sada je stub odbrane tima iz Larnake.
„Još ne mogu da prežalim utakmicu sa Dancima. Šteta jer smo brzo poveli... Baš šteta što smo dozvolili sebi da brzo primimo izjednačujući pogodak. Da smo izdržali još, mislim da bismo možda čak dali još jedan. Oni su loše ušli u utakmicu i sve nam se lepo otvorilo, poveli smo na vreme, brzi gol iz prekida. Posle nam je njihov gol odsekao noge. Ali, to je fudbal, šta da se radi“, počeo je Nenad Tomović raport sa Kipra za Sputnjik.
Žreb je ranije odlučio da će poraženi iz dvomeča AEK – Midtjiland udariti na vicešampiona Srbije – Partizan.
Iskreno, najmanje sam želeo da igram protiv Partizana. Poslednji put sam igrao protiv njih derbi sa Zvezdom, ima 14 godina. Žao mi je što igram protiv srpskog predstavnika, tako sam uvek razmišljao. Uvek navijam da naši klubovi doguraju daleko u Evropi, mnogo znači srpskom fudbalu zbog koeficijenta. Samo zbog toga sam želeo da izbegnemo Partizan“, iskren je Nenad.
Tomović koji krajem avgusta puni 35 godina i koji je godinama sa uspehom branio boje Fiorentine, Đenove i ostalih italijanskih klubova, odlično je upućen u dešavanja u crno-belom taboru. Ispratio je odlazak Zdjelara u CSKA iz Moskve, kao i ostavku sportskog direktora Ivice Ilieva.
„Sa sportske strane moram da gledam sebe i svoju ekipu, te turbulencije koje se dešavaju nam sigurno idu u prilog i pokušaćemo da ih iskoristimo, kako bismo dodatno stavili pritisak na Partizan. Ispratio sam od početka sve što se kod njih dešava. Mada, to ti je kod nas u Srbiji normalno, jer rezultati diktiraju. Odmah je sve katastrofa, podnose se ostavke... Da su umesto dva remija upisali dve pobede, sigurno da ne bi bilo toliko buke i da bi bilo sve drugačije. Ovako, pritisak je na njima, a mi ćemo učiniti sve da posle prvog meča na našem stadionu 4. avgusta stavimo dodatni pritisak na njih pred revanš. Želimo da ostvarimo što bolji rezultat na Kipru jer znamo da je u Humskoj teško igrati. Partizan ima odlične navijače. Oni znaju da budu vetar u leđa, ali umeju i da se okrenu protiv tima i da onda crno-belima bude još teže“, ističe štoper AEK Larnake.
Svestan je bivši reprezentativac Srbije da Partizan poseduje kvalitet i da se nikako ne sme potceniti, bez obzira na to što su čak osmorica igrača letos napustili Humsku i što je nedavno otišao i kapiten Zdjelar u CSKA iz Moskve.
„Treba da budemo pametni i da iskoristimo turbulentan momenat u Partizanu. Sa igračke i sa fudbalske strane, ne smemo da se opuštamo jer imaju odlične igrače. Partizanu se ne preti. Potrebno je da se što bolje pripremimo za meč i da već u prvom susretu ostvarimo što bolji rezultat. To što je otišla okosnica tima, što je otišao kapiten i promenjen je trener, samo je potvrda da se nešto turbulentno dešava tamo. Nije sve fudbalski zdravo, sigurno ni da igračima nije lako kada im na početku sezone ode kapiten. Utiče to na psihu, pogotovo kada se ne dovede adekvatno pojačanje. Svi igrači koji su otišli letos su prethodno već bili u Partizanu, osećaju klub i šok je za ostale što su otišli. Koliko kod da si fokusiran na ono što dolazi, ne mogu takve situacije da ne utiču i da te ne poremete. Ponavljam, pokušaćemo to da iskoristimo maksimalno“, jasan je Tomović.
Osim Tomovića u taboru AEK-a igra još jedan bivši fudbaler Crvene zvezde – Ivan Tričkovski koji je, prema rečima našeg sagovornika, prva zvezda tima iz Larnake. I više od toga...
Tričkovski je ovde legenda kluba. Tu je već sedam ili osam godina, maltene je svake godine najbolji strelac kiparskog prvenstva, uvek je u idealnih 11 prvenstva. On je na Kipru prešao igricu što bi se reklo. Iako je moja generacija i ima 35 godina, on je najveća opasnost po protivničku mrežu. Naše oružje je kolektiv, jaki smo kao ekipa u svakom smislu te reči. I onda iz te timske igre uvek iskoči neki novi pojedinac. Imamo novog trenera od početka ovih priprema i odigrali smo dve utakmice u kvalifikacijama sa njim. Doneo je nešto novo, malo smo agresivniji, volimo da izađemo gore u presing. Kad imamo loptu igramo pas igru, ali isto tako se trudimo da što pre završimo akciju“, istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde.
Na pitanje da li bi vrućina koju apostrofiraju srpski mediji mogla da bude najveći neprijatelj Partizanu na Kipru, s obzirom na to da se meč igra u 18.30 po lokalnom vremenu, Tomović je odgovorio:
„Vidim da to mnogi pričaju, ali to nema veze sa vezom. Mi treniramo u pola osam ujutru, izbegavamo tu vrućinu. Gledamo da ne igramo i da ne treniramo po njoj. Kako je protivniku, tako je i nama. Videlo se to protiv Midtjilanda. Možda to odgovara domaćim igračima, ali su kod nas uglavnom stranci“, zaključio je naš sagovornik.
Dvoboj AEK-a i Partizana zakazan je za 4. avgust na Kipru, dok je revanš nedelju dana kasnije u Humskoj.
Slavni brazilski fudbaler Ronaldo je gledao spektakl koji su prikazali Francuska i Argentina u Kazanju - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SPORT
Ronaldo na udaru navijača – zbog krsta i lovorovog lista /foto/
Ivica Iliev - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SPORT
Iliev napustio Partizan
Partizan Rikardo i Natho - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
SPORT
Partizan sa Kipra kreće ka Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala