- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japan pozvao Rusiju da isključi Kurile iz zone vojnih obuka

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Vlada Japana je diplomatskim kanalima pozvala Rusiju da isključi rejon severnih teritorija, kako Tokio naziva južna ostrva Kurilskog grebena, iz spiska poligona za planirane vojnih vežbi, izjavio je zamenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Tokom jučerašnjeg dana smo diplomatskim kanalima Rusiji stavili do znanja da je sprovođenje vojnih vežbi u regionima, uključujući i one na severnim teritorijama, u suprotnosti sa stavom naše zemlje o teritorijalnom pitanju“, rekao je japanski zvaničnik.

On je dodao da Tokio poziva Moskvu da isključi severne teritorije iz spiska regiona koji su predviđeni za obuku i izrazio je zabrinutost zbog aktivizacije ruske vojske u regionu Japana usred situacije u Ukrajini.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo da će u periodu od 30. avgusta do 5. septembra vojska Istočnog vojnog okruga pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije sprovesti vežbe „Vastok-2022“. U strateškim vežbama, koje obuhvataju 13 poligona Istočnog vojnog okruga, zajedno sa vojskom okruga, će učestvovati i vazdušno-desantne jedinice, daleka i vojno-transportna avijacija, kao i vojske stranih zemalja.

Spor sa Japanom

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Spor Rusije i Japana oko Kurilskih ostrva dodatno je zaoštren nakon što je Tokio uveo nekoliko paketa sankcija protiv Moskve zbog ukrajinske krize, a ona zauzvrat odustala od pregovora o mirovnom sporazumu.
Stene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
RUSIJA
Kremlj odgovorio Japanu: Teško je pregovarati o Kurilima kad ste postali neprijateljska zemlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala