- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj odgovorio Japanu: Teško je pregovarati o Kurilima kad ste postali neprijateljska zemlja

© Sputnik / Alexander Liskin / Uđi u bazu fotografijaStene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima
Stene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Japan je za Rusiju postao neprijateljska zemlja i veoma je teško govoriti o nastavku pregovaračkog procesa, sva četiri Kurilska ostrva su neodvojivi deo Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Očigledno je da je sada, kada je Japan postao neprijateljska zemlja i kada se priključio nizu neprijateljskih akcija protiv Rusije, veoma teško govoriti o nastavku pregovaračkog procesa. Sva četiri ostrva su neodvojivi deo Rusije“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o tome kakva je reakcija Kremlja na ove izveštaje i kako će to uticati na dijalog o mirovnom sporazumu između zemalja.

Japan je prvi put od 2003. godine u „Plavoj knjizi o diplomatiji“ za ovu godinu zvanično označio „severne teritorije“ (kako se južni Kurili nazivaju u toj zemlji) kao „nezakonito okupirane“ od strane Rusije. Ovogodišnja Plava knjiga takođe je identifikovala ta ostrva kao „japansku teritoriju“ prvi put od 2011. godine.

Spor sa Japanom

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Spor Rusije i Japana oko Kurilskih ostrva dodatno je zaoštren nakon što je Tokio uveo nekoliko paketa sankcija protiv Moskve zbog ukrajinske krize, a ona zauzvrat odustala od pregovora o mirovnom sporazumu.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
RUSIJA
Put u ćorsokak: Za Tokio Kurili opet „okupirana teritorija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala