- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dopunjena postavka u Kući Iva Andrića u Herceg Novom

© AP Photo / UNCREDITEDIvo Andrić sa suprugom Milicom Babić-Andrić neposredno po dobijanju Nobelove nagrade za književnost 31. oktobra 1961.
Ivo Andrić sa suprugom Milicom Babić-Andrić neposredno po dobijanju Nobelove nagrade za književnost 31. oktobra 1961. - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Nakon više od pet decenija od kada je Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca u tom gradu vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od danas deo stalne postavke „Andrićeve novske staze, lica i predeli“, saopštili su iz Kuće Ive Andrića.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dopunjenu postavku otvorio je danas potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle „dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad“.
U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, protokolom koji su potpisale direktorica Tatjana Ateljević i upravnica, dr Maja Radonić.
Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije „Ivo Andrić - naš savremenik“, povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.
„Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a po prvi put u ovom zdanju imamo i dela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i senka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom“, istakao je Mustur.
Kako je objasnio, nakon što je prošle godine otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice i tako se došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život.
Ivo Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
KULTURA
Ivo Andrić – borac protiv kolonijalizma koji je robijao zbog svojih ubeđenja
„U ime lokalne uprave želim da se zahvalim svima koji su doprineli ostvarenju namere Opštine Herceg Novi i JUK Herceg-fest da obogate postavku u revitalizovanoj Andrićevoj kući. Danas sa ponosom možemo reći da smo to učinili na način koji će dodatno osvijetliti lični život nobelovca i svakom prolazniku svedočiti o tome da je Novi jedini grad na svetu u kojem je Andrić podigao kuću“, kazao je Mustur.
On je čestitao potpisivanje protokola između JUK Herceg-fest, koja gazduje Andrićevom kućom, i Zadužbine Ive Andrića, renomirane ustanove koja, po želji pisca, čuva njegovu zaostavštinu.
Kako je istakao, ovo partnerstvo će biti važan osnov za organizaciju programa o Andriću i njegovom delu, za otkrivanje i predstavljanje javnosti manje poznatih detalja iz piščevog života.
Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu „Ohridska legenda“, umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo namštaja koji se nalazio u kući za vreme zajedničkog života Milice i Iva u Novom.
Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a od danas deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.
Postupak nabavke pomenutih eksponata vodila je magistar Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući se saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ove postavke iznela organizatorka u Andrićevoj kući, Jovana Vujović, projekat izložbene postavke uradila kustos Tatjana Korićanac, a sve uz podršku Opštine Herceg Novi i predsednika Stevana Katića, prenosi Tanjug.
Izložba Ivo Andrić-povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade u dvorištu Državnog arhiva Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
DRUŠTVO
Godišnjica Nobelove nagrade – Andrić i danas življi od nobelovaca čija su dela pala u zaborav /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala