- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Austrijski OMV: Moguća smanjenja isporuka gasa iz Rusije

© AFP 2023 / ALEXANDER KLEINOMV
OMV - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Austrijska kompanija za naftu i gas OMV ne očekuje potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije, ali navodi da su moguća smanjenja isporuka „plavog goriva“ u budućnosti, navodi se u izveštaju kompanije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Iz ove perspektive, OMV ne očekuje potpuni prekid izvoza prirodnog gasa iz Rusije, ali ostaje neizvesnost po pitanju budućih smanjenja isporuka, što može dovesti do daljih gubitaka“, precizirano je u dokumentu.
U slučaju daljih prekida u isporuci gasa iz Rusije, OMV može upotrebiti gas iz svojih skladišta kako bi snabdela potrošače i ima pristup tržištu tečnog prirodnog gasa, naglašava se u izveštaju.
Istovremeno se navodi da je nedavno smanjenje isporuka „Severnim tokom“ već negativno uticalo na finansijski rezultat OMV.
Ranije je kompanija saopštila da je popunila skladišta gasa skoro 80 odsto i da se rezervisala dodatne kapacitete za transport gasa koje će joj omogućiti snabdevanje iz alternativnih izvora.
„Gasprom“ je 25. jula saopštio da se obustavlja rad još jedne „Simensove“ gasne turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, važnom objektu za gasovod „Severni tok“, zbog čega je protok gasa smanjen na 20 odsto ukupnih kapaciteta gasovoda.
Kompanija je od sredine juna smanjila isporuke gasa „Severnim tokom“, prvo na 60 odsto, a zatim na 40 odsto kapaciteta, objasnivši da je razlog zastoj u radu agregata za prenos gasa. Jedna od gasnih turbina, koja je bila na remontu u Kanadi, nije mogla da bude vraćena u Rusiju, zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Moskve. Na insistiranje Berlina, problem je pravno rešen i Kanada je poslala turbinu, koja se sada nalazi u Nemačkoj, ali još nije stigla do Rusije, odnosno „Gasproma“.
Ljubinka Milinčić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Podkast
Ekskluzivno: Gledajte na Sputnjiku intervju sa ambasadorom Rusije /video/
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ objasnio zbog čega je smanjen kapacitet isporuka gasa „Severnim tokom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala