- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Kiborg iz Viborga“ – odbio je da odustane i učinio Rusiju ponosnom

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Vlasov
Aleksandar Vlasov - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Prvi put posle 14 godina Rusija je imala predstavnika među najboljih pet takmičara na legendarnoj biciklističkoj Trci oko Francuske – Aleksandar Vlasov, popularni „Kiborg iz Viborga“, vratio je Rusiju na veliku scenu i od njega se tek očekuju dobri rezultati.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Momak rođen u Viborgu 1996. godine prvi put je profesionalni sport ušao pre četiri godine, postavši član ekipe Gasprom-Rusvelo.
Posle jedne sezone prešao je u Astanu, a od 2022. je član ekipe Bora-Hansgroe iz Nemačke i akciju u Francuskoj je završio kao petoplasirani.
Vlasov se druži sa biciklom od sedme godine života, od 2010. je bio član Biciklističkog tima Lenjingradskog regiona, a četiri godine kasnije je postao deo juniorske reprezentacije Rusije.
Pažnju na sebe skrenuo je pobedom na Trci oko Italije za bicikliste mlađe od 23 godine kada je ostvario pobedu.
„Vlasov je klasa, on je biciklista koji može da vozi mnogo dana u nizu, duge etape na visokim brdima. Mislim da ima veliku budućnost“, rekao je 2018. godine prvi čovek ekipe Gasprom-Rusvelo Renat Hamidulin.
Takve reči Saša je potvrdio na jednoj trci u Francuskoj kada je osvojio Monte Ventu, jedan od najprestižnijih vrhova u svetu biciklizma.
Kao specijalista za brdske etape Vlasov je imao priliku da se istakne na Tur D'Fransu, ali je ipak do izražaja došla njegova sposobnost da se snađe u različitim uslovima – u generalnom plasmanu je bio peti sa 15 minuta zaostatka za pobednikom Jonasom Vingegorom, sa kojim je imao velike okršaje upravo u brdima.
„Tur D'Frans ne liči ni na jednu trku. Pre nego što dođete ovde, svi pričaju da je teško uporediti sa bilo kojim drugim iskustvom. I to mogu da potvrdim. Svaki dan je stresan, ne postoji laka etapa“, rekao je Saša.
Kako je naveo, takmičenje je počeo u dobrom ritmu, sa velikim samopouzdanjem, iako pripreme nisu prošle u najboljem redu zbog virusa korona, ali je dobar ritam prekinuo pad koji je doživeo u šestoj etapi.
„Sve posle toga se pretvorilo u preživljavanje. Mnogo sam patio. Moj borbeni duh i podrška kolega su razlog mog preživljavanja do kraja trke. Posle udesa nisam video da mogu da vozim onako kako umem“.
I baš zbog toga, peto mesto u generalnom plasmanu je fenomenalan uspeh za „Kiborga iz Viborga“.
„To je odličan rezultat imajući u vidu sve okolnosti. Zadovoljan sam, ali i iznenađen kako je sve funkcionisalo. Ako dođem sledeće godine znam šta da očekujem“, istakao je Vlasov.
Takav stav, borbenost i želja za uspehom nisu prošli nezapaženo u Rusiji, naprotiv.
„Aleksandre, čestitamo na visokoj poziciji u generalnom plasmanu trke. Vaš debitantski nastup na Tur D'Fransu i visoko peto mesto su pravi poklon za ruske navijače. Iskrene čestitke“, navedeno je u saopštenju Biciklističkog saveza Rusije.
Tadej Pogačar - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
SPORT
Dovoljna je samo jedna greška – šta je sprečilo mladog Slovenca da nastavi pohod ka istoriji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala