- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dovoljna je samo jedna greška – šta je sprečilo mladog Slovenca da nastavi pohod ka istoriji /video/

© AP Photo / Daniel ColeTadej Pogačar
Tadej Pogačar - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Sve do desete etape kultne biciklističke Trke oko Francuske delovalo je da će mladi Slovenac Tadej Pogačar uspeti da ostane u trci za legendarnim Migelom Indurainom i pokuša da obori rekord sa pet uzastopnih osvojenih takmičenja. Ove godine je imao priliku za treću u nizu, ali mu je snove, iznenađujuće, srušio Danac Jonas Vingegor.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ključni momenat trke, u kojoj je Vingegor preuzeo žutu majicu i suvereno je sačuvao do kraja, dogodio se u 11. etapi, na povratku u Kol di Granon u trku, prvi put od 1986. godine.
U finalnom delu etape Vingegor je uspeo da stekne tri minuta prednosti u odnosu na Pogačara, da osvoji etapu u trci i preuzme žutu majicu.
Prava drama viđena je u Pirinejima, u 17. etapi, Pogačar i Vingegor su se međusobno napadali, a Slovenac je u samom finišu imao bolji ritam i smanjio je zaostatak na dva minuta i 18 sekundi, što mu je dalo nadu u preokret.
Finalni dan u Pirinejima doneo je spektakularan okršaj dvojice favorita u kom je Slovenac pao, a Danac za dlaku izbegao takav scenario – sportski je zastao i sačekao rivala, ali su posledice nezgodne bile evidentne kod Pogačara i nije imao šansu da dodatno smanji razliku.
Na kraju, zaostao je dva minuta i 43 sekunde, Danac je ostvario konačan trijumf i zaokružio fenomenalno takmičenje za svoju ekipu Džumbo-Visma, koji je postao prva ekipa od 1969. godine sa članovima nosiocima žute, zelene i tačkaste majice za pobedu, poene i planinske ciljeve.
Pogačar je propustio da osvoji treći uzastopni Tur D'Frans i nastavi trk ka istoriji, ali je ona ispisana i na negativan način jer je samo 135 od 176 učesnika završilo takmičenje, najmanje od 2000. godine.
Vredi istaći i da je Kris Frum, četvorostruki šampion morao da odustane zbog zaraze virusom korona, a takmičari su imali mnogo poteškoća i sa demonstrantima, koji su trku videli kao pravi poligon za izražavanje svojih stavova.

Gde je zapeo mladi Slovenac?

Analitičar Bojan Ropret je za slovenačko Delo izneo svoj, navodeći da su se ostvarile njegove crne slutnje da Pogačar neće osvojiti treći uzastopni trofej.
„Nisam iznenađen. Mnogo je pokazao i mnogo se potrošio u prvom delu trke, ja bih izabrao drugačiju taktiku za tu fatalnu etapu i uspon na Granon. Bio je usamljen protiv Primoža Rogliča i Jonasa Vingegora, da je želeo da pobedi, morao je da eliminiše jednog rivala iz igre, trebalo je da rizikuje i da kontroliše Rogliča, diktiranjem tempa. Ali, previše je snage potrošio pokrivajući skokove“, naveo je Ropret.
Njegov kolega Miha Hočevar ističe da nije iznenađenje da neko ko je sebe ustanovio kao najboljeg sa svega 23 godine pre ili kasnije postane žrtva svog uspeha.
„Drugo mesto i bela majica za najboljeg mladog takmičara bi pre dve godine bili najveći uspeh slovenačkog biciklizma. Danas, Slovenija je razočarana i sve smatra prvim velikim porazom svog šampiona. Ali, Pogačar je odavno prestao da se takmiči sa svojim savremenicima. On se takmiči sa legendama, sa petostrukim osvajačima Endijem Merksom, Bernarom Inoom, Žakom Anketilom...“, istakao je Hočevar u tekstu sa naslovom „Poraz je najbolja škola“.
A sam junak i tragičar rekao je da mnogo može da nauči iz tek završene trke.
„Mnogo dobrih stvari smo uradili, ali i mnogo loših. Mislim da imamo šanse sledeće godine, već želim nove izazove. Biću gladniji, volim izazove i veoma sam motivisan da se popnem na novi nivo. Jednu grešku sam napravio u Grenonu. Bio sam mnogo motivisan da zaustavim svaki napad i platio sam cenu. Siguran sam da će biti i još grešaka, analiziraćemo sve. Ekipa je imala problem sa virusom, ostali smo sa četiri takmičara. I pogrešio sam u Grenonu. Preigrali su me, ali ja neću da promenim svoj stil agresivne vožnje“, jasan je 23-godišnji Slovenac.
Bicikla - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SPORT
„Svetskim moćnicima je zasmetala himna Rusije – nećemo popustiti!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala