- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svetski naftni giganti upozoravaju na posledice ograničavanja cena ruske nafte

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaStacionarna platforma kompanije Lukoil
Stacionarna platforma kompanije Lukoil - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Predstavnici svetske naftne i gasne industrije upozoravaju na mogući rast cena nafte u slučaju da se odrede maksimalne cene za njene isporuke iz Rusije, piše britanski list „Fajnenšel tajms“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako navodi list, rukovodioci najvećih naftnih i gasnih kompanija se kritički odnose prema ideji američke administracije da uvede maksimalne cene na uvoz ruske nafte. Prema njihovom mišljenju, to može da dovede do simetričnog smanjenja isporuka iz Rusije, što će izazvati nagli porast cena.
List ističe da će u decembru 2022. godine stupiti na snagu zabrana pružanja usluga kompanijama iz SAD, Evrope i Velike Britanije za osiguranje brodova koji prevoze naftu iz Rusije. Prema ideji vlada zapadnih zemalja, to bi trebalo da dovede do toga da njihove transportne kompanije prekinu saradnju sa ruskim dobavljačima, navodi se u članku.
Deficit nafte će uticati na rast cena, što će naneti značajnu štetu lokalnim potrošačima. U isto vreme su kompanije iz Rusije naterane da se preorijentišu na isporuke u druge regione i tako nadoknade gubitak sa starih tržišta na račun veće cene za naftu.
Kako bi se izbegao takav razvoj događaja, rukovodstvo SAD trenutno pregovaraju s Kinom, Indijom i nekim drugim zemljama o uspostavljanju maksimalne cene za rusku naftu, što bi trebalo da smanji potencijalni profit ruskih dobavljača, ističe se u članku američkog lista.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Američki senator: Uvesti sankcije svima koji pomažu Kini da kupi naftu iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala