- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandalozno obraćanje Mila Đukanovića: Dritanu će suditi istorija – SPC je opaki instrument Rusije

© Tanjug / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GOREMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću „suditi birači, sudovi i istorija“ ukoliko bude vodio politiku koja je protiv interesa Crne Gore.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Đukanović je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je kritičan prema vladinom manevru da prethodno usaglašenim prioritetima, koji se tiču dobre dinamike na evropskom putu, „veoma brzopleto pretpostavi temu potpisivanja Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)“.
Rekao je da i u Crnoj Gori i u susedstvu ima dosta onih onih koji ne žele da vide Crnu Goru kao stabilnu, građansku, prosperitetnu državu i članicu EU.
„Ovim manevrom vlade oni su dobili poklon iz svojih istorijskih snova. Šta god da je bio motiv za to, bilo kom državnom organu ili pojedincu, istorijsku odgovornost neće moći da izbegne“, poručio je Đukanović.
Rekao je da je mnogo toga spornog u ugovoru sa SPC, pre svega jer je usvojen na brzinu i iza leđa javnosti, zatim „istoriografski falsifikati, laži kojim SPC, kao najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma na Balkanu, pokušava da pomogne krađu crnogorske istorije“.
Predsednik Crne Gore dodaje da je i puno normi iz tog ugovora u sukobu sa Ustavom i sistemskim zakonima Crne Gore.
„I da ponovim – sve to razaranje Crne Gore pokušava da legitimiše Vlada Crne Gore“, kazao je Đukanović.
On je kao „veoma sporan“ ocenio i projekat Otvoreni Balkan, jer je reč o alternativnom scenariju za budućnost Zapadnog Balkana izvan EU.
„To nam ne treba, treba nam članstvo u EU“, rekao je.
„Oni koji ne vide naš region u Evropi, ne vide ni multietničku demokratiju na Balkanu. Njima se dopada ideja promena granica, etničke i verske homogenizacije u okviru uvećanih država. Kao i obično, sve kreće tradicionalno sa srpske strane, ovog puta ‘srpskim svetom’. A nastavlja se, po automatizmu, istim takvim velikodržavnim ludorijama“, rekao je Đukanović.
On je ocenio da je autorima ideje Otvorenog Balkana cilj nestanak Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije i dodao da bi se to sigurno završilo „ratom i još ponekim genocidom“.
Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji je, nakon posete Beogradu, izjavio da je tom „istorijskom posetom“ uspeo da „resetuje“ odnose dve države, Đukanović je upitao „da li jedna, bilo koja poseta, može da resetuje odnose kontaminirane gotovo dva veka“.
Prema njegovim rečima, Srbija već dva veka ima „hegemonističku ulogu“ na Zapadnom Balkanu, koja je „providno upakovana u zabrinutost zvaničnog Beograda za ugroženost Srba u regionu“.

URA: Đukanoviću presudili birači, sudovi i istorija čekaju

Predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću presudili su birači u već nekoliko izbornih ciklusa, a sudovi i istorija su i dalje na čekanju, poručili su iz Građanskog pokreta URA premijera Dritana Abazovića iz koje su šefa crnogorske države označili jedinim kočnicarom evropske budućnosti zemlje.
URA je na taj način odgovorila Đukanoviću koji jesmatra da Abazović izborom prioriteta aktuelne vlade koči put Crne Gore ka EU.

"Dok preko svojih angažovanih medija iz regiona Đukanović širi netrpeljivost, proizvoljne ocene i besmislice o ugroženosti države URA i njen lider brinu o onome što je najveći interes države a to je beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručili su iz Abazovićeve stranke.

Poručuju da upravo Đukanović i njemu slični političari najviše koče evropski put Crne Gore ali i celog regiona.
"Zaraženi virusom prošlosti, paranojom i ličnim frustracijama sa kojima u čeljustima nacionalizma, korupcije i kriminala drže celi region već decenijama. Samo oni sa sopstvenom krizom identiteta (poput Ðukanovića) koji su promenili stotinu ideologija imaju potrebu da ističu takve teme u prvi plan. Otuda ne čude ocene Đukanovića koji u Dritanu Abazoviću vidi smetnju za takav sistem vrednosti i takav društveni kontekst", navodi se u saopštenju GP URA.
Poručili su i da je većinska Crna Gora zagledana u budućost, a ona je evropska, dok Đukanović, kažu, "zdušno i dalje neguje predsednik države, hraneći njime aveti prošlosti".
"Budućnost lišenu konstantnom vraćanju u prošlost zbog koje celi region decenijama tapka u mestu zaostajući za EU", poručili su iz GP URA.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
REGION
Kavarić o predlogu za izmjenu Temeljnog ugovora: Naddržavne NVO i njihove besmislice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala