- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pokrenuta procedura da Novak igra u Americi – Bajdenu stiglo pismo

© AP Photo / Andres KudackiNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Jedina organizacija koja se bavi promocijom profesionalnog tenisa u rasejanju, kompanija „Sports Menadžment“, u vlasništvu Nebojše Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom (SAVA), pokrenula je političku inicijativu, kako bi se najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću dozvolilo da učestvuje US Openu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je preneo Srpski radio Čikago, u pismu koje je poslao predsedniku SAD Džou Bajdenu i američkim zvaničnicima koji mogu uticati na odluku da se Novaku dozvoli učešće na turniru, Jovanović je spomenuo specifičnu pravnu klauzulu - Predsedničku proklamaciju 10294 od „nacionalnog interesa“.
Sputnjik je već pisao o tome da prema odeljku 3(b) u predsedničkoj proklamaciji SAD može da dozvoli Novaku da uđe nevakcinisan u zemlju ako je osoba od nacionalnog interesa na šta mogu da utiču jedino diplomatski pregovori.
Pored predsednika Bajdena, tu vrstu izuzeća mogu da donesu Entoni Blinklen, državni sekretar, Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj, kao i Alehandro Majorkas, direktor unutrašnje bezbednosti.
Na osnovu ove Proklamacije Jovanović je uputio pismo.

„US Open je najveći teniski turnir na svetu, i on neće biti ono što jeste bez Novaka Đokovića. S obzirom na ekonomsku situaciju i krizu na svim nivoima, Amerika ne sme dozvoliti da se US Open ne odigra u svom punom sjaju i kapacitetu, što znači i dolazak Novaka Đokovića koji je tri puta krunisan na US Openu. Novak ne predstavlja nikakvu bezbednosnu pretnju, jedan je od najzdravijih ljudi na svetu zbog svog disciplinovanog života i služi kao uzor i inspiracija milionima širom sveta. U interesu je Amerike da najveći turnir sveta ugosti i najboljeg igrača sveta, posebno što je upravo osvojio sedmi Vimbldon u Londonu“, poručio je Jovanović, koji je 22. jula posla pismo predsedniku Džou Bajdenu.

Odgovor na Jovanovićev zahtev je stigao iz Bele Kuće, kao i od sekretara Butidžidža.
„Najvažniji razgovor i kosultacije nastavljamo sa republikanskom Kongresmenkom Klaudijom Teni i njenim timom, koja se jako zauzela da kontaktira predsednika Bajdena i predloži eventualnu proceduru u Kongresu. U tome pomaže i član naše SAVA organizacije, advokat Borko Komnenović, nadgledajući moguće pravne parametre. U kontaktu smo i sa kongresmenom Frankom Mrvanom, demokratskim članom u čijem distriktu je veliki broj srpsko-američkih glasača, uključujući i sam Srpski radio Čikago. Bilo bi značajno imati saglasnost iz obe partije po ovom pitanju“, rekla je dr Olga Ravasi, predsednik i osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse (SAVA).
US open počinje 29. avgusta u Njujorku i trajaće do 11. septembra, a najbolji srpski teniser nema prava učešća, jer kao nevakcinisani strani državljanin ne može da uđe na teritoriju SAD.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
SPORT
Šljaka i beton su „rezervisani“, a čija je trava?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala