- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šljaka i beton su „rezervisani“, a čija je trava?

© AP Photo / Gerald HerbertNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Rafael Nadal najbolji je teniser u istoriji na šljaci, a isto to možemo da kažemo za Novaka Đokovića kada je u pitanju beton. Travnata podloga do skoro bila je rezervisana za Rodžera Federera, ali Novak mu se sve više približava i preti da mu „otme“ i tu titulu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Srpski teniser osvojio je šestu titulu na Vimbldonu u poslednjih osam godina, a ukupno četvrtu uzastopnu, što samo pokazuje kakva je njegova dominacija na travi.
Sada je Novak na sedam osvojenih titula čime se poravnao sa Pitom Samprasom u Open eri, a Rodžer Federer mu sada beži samo jednu titulu. Čak da se pretprošle godine nije preskočio Vimbldon, možda bismo mogli već sada da pričamo o tome da je Nole najbolji ne samo na betonu, već i na travi.
Od 2017. i povratka na teren posle operacije lakta, Novak je nepobediv na Vimbldonu. Uspeo je da unapredi servis taman koliko je potrebno da pravi razliku na tako brzoj i klizavoj podlozi, a ritern nikada nije dolazio u pitanje što mu omogućava da pripitomi i tako divlje servere kao što je Nik Kirjos.
Novak je već najavio da će i sledeće sezone doći na Vimbldon da brani titulu, pa ukoliko je osvoji izbiće još jednog asa iz ruku Rodžera Federera da je najbolji igrač na travi u istoriji jer je najviše puta osvajao najveći turnir na ovoj podlozi, ujedno i na svetu.
Ukoliko Novak uspe da bude najtrofejniji ne samo na betonu već i na travi, moći će da kaže da je vladar dve od tri podloge. Nedostajala bi mu samo šljaka, a tu je svoje carstvo i skućio Rafael Nadal.
Španac, istina, ima 22 osvojene Grend slem titule, Novak je na jednoj manje, ali Nadal je čak 14 titula osvojio na Rolan Garosu, dok je na ostalim turnirima teško dolazio do uspeha.
Novak je osvojio Rolan Garos dva puta uz mnogo muka, Rodžer Federer samo jedan, ali zato je na betonu i travi srpski teniser briljirao.
I zato se on vodi kao najkompletniji od trojice legendi belog sporta.

Novak bolji od Federera u međusobnim okršajima na Vimbldonu

Ako Novak i Federer ulaze u najuži krug najboljih tenisera u istoriji na travi, kakav je njihov međusobni skor na ovoj podlozi?
Igrali su četiri puta na travi, sva četiri puta upravo na Vimbldonu, a Novak je dobio tri od ta četiri susreta što mu svakako ide na ruku u ovom poređenju.
Naravno, svi se sećaju okršaja iz 2019. godine kada je Novak dobio meč na nemoguć način, spasio dve uzastopne meč lopte i negde stavio tačku na karijeru Švajcarca.
Federeru ide na ruku to što je osvojio čak 19 titula na travi, od čega je osvojio 10 puta turnir u Haleu, dok Novak pored sedam Vimbldona ima jedan Istborn.
Švajcarac je često igrao Hale kao pripremu za Vimbldon, dok je Novak često znao, kao ove godine, da mu prvi turnir na travi i jedini bude upravo Vimbldon.
Kada se sve sabere najvažniji je Vimbldon. Može se reći da mesto najboljeg igrača u istoriji na travi i dalje drži Federer, ali Novak ima šansu da ga stigne i prestigne po titulama na Vimbldonu.
Nole je imao ranije problema sa kretanjem na travi, po čemu je Rodžernenadmašan, ali je i to popravio i sve je rezultiralo sedmom titulom. Ko kaže da neće biti osma, možda i deveta?
U tom slučaju Švajcarcu silni trofeji u Haleu neće previše značiti niti pomoći u spomenutoj trci. Novak bi mu u tom slučaju preoteo i travnatu podlogu.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
Đoković je odgovorio Kirjosu – i „potkačio“ Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala