Hoće li region i Srbija ove jeseni imati hranu i energente: Šta se u septembru potpisuje u Beogradu?

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Hoće li region i Srbija ove jeseni imati hranu i energente? O tome su proteklih dana u Tirani govorili predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da se sporazumom koji će biti potpisan u Beogradu u septembru definiše da u okviru "Otvorenog Balkana" neće biti zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica.
Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da su se sastanci država Zapadnog Balkana ustalili, pre svakog samita se radi ozbiljno na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

Šta sadrži sporazum koji će biti potpisan u septembru u Beogradu

"U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednosti hrane, energetike. Taj sporazum se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru 'Otvorenog Balkana' neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok robe", rekao je Čadež.
Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali "su s nama kako da formiramo bolje i konkurentnije cene".
"Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada u Albaniji možete da dobijete povoljniji šećer iz Srbije. To će ohrabriti i privrednike da prave dugoročnije ugovore", naglasio je Čadež.
Sporazum će imati i odredbu o zabrani reeksporta, tako da ne dolazi do nekih manipulativnih radnji. On dodaje da ne vide nijedan problem u snabdevenosti.
"Imali smo razgovore s Vladom u poslednja dva meseca oko šećera. Ima ga dovoljno kao i ostalih životnih namirnica. Sada je malo veći izazov svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali s gubicima", navodi Čadež.

Kako da se definiše cena živog mesa

Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.
"Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do špekulacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom periodu, koji nije dug, videlo kako da se reše problemi", kazao je Čadež.
On dodaje da se ukidaju sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda.
"Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu", navodi predsednik PKS-a.

„Ne očekujmo radikalno povećanje cena“

On ističe da će očigledno doći do poskupljenja struje.
"Za sada, kada je industrija u pitanju, mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 evra po megavat-času. Čini mi se da će tu morati da bude korekcija. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da s Vladom dođe do dogovora", kaže Čadež.
Za sada, dodaje, funkcioniše transport ka Ruskoj Federaciji ali i iz Ruske Federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, ali teško.
"Prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, teže se ljudi odlučuju da voze do tamo. Uvoz i izvoz funkcionišu, doduše veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe", zaključio je Čadež.
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
EKONOMIJA
Solidarnost i u regionu: Zorana Mihajlović o inicijativi Srbije koja je prihvaćena u Tirani
Kontrolna soba termoelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
EKONOMIJA
Kako bi bilo da Srbija dostavlja povoljno kupljen ruski gas – neprijateljima Rusije!?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala