- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako bi bilo da Srbija dostavlja povoljno kupljen ruski gas – neprijateljima Rusije!?

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaKontrolna soba termoelektrane
Kontrolna soba termoelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Ako ideja o energetskoj solidarnosti među zemljama Otvorenog Balkana znači i to da Srbija gas koji je po povoljnoj ceni kupila od Rusije daje Severnoj Makedoniji i Albaniji, sve i da je to tehnički izvodljivo, bila bi to jedna ekonomski pogrešna i besmislena politička odluka, smatra stručnjak za gas Vojislav Vuletić.
Rusiji sigurno ne bi bilo pravo u tom slučaju, kaže on za Sputnjik.
„Pogotovo što su Albanija i Severna Makedonija zabranili ruskom šefu diplomatije Lavrovu prelet do naše teritorije. Znači, ponašaju se kao neprijateljske zemlje. Ne samo to, nego su ih Rusi i proglasili za neprijateljske zemlje. Mislim da naša spoljna politika ne bi bila dobra ako bismo nešto tako tolerisali da nešto što smo dobili od Rusa po vrlo povoljnoj ceni, sada damo Makedoncima i Albancima. Mislim da su to samo političke priče i da za to neke osnove nema“, uveren je predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.
Ministri energetike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, država koje su pokrenule inicijativu Otvoreni Balkan, dogovorili su u Tirani da formiraju zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.
Kako je primetila ministarka energetike Zorana Mihajlović, za energetsku bezbednost regiona u uslovima krize potrebna je solidarnost, povezivanje i zajednički rad na strateškim projektima.

Ruskim gasom do solidarnosti sa neprijateljima Rusije

Kako bi izgledala ta solidranost na delu nije precizirano. Ništa konkretnije nije navedeno, mada je bilo za očekivanje, jer je predlog Evropske komisije o gasnoj solidarnosti doživeo kritike gotovo polovine članica EU.
Šta bi u našem slučaju to značilo – da li to da bismo ruski gas, jer drugi ni nemamo, koji smo po dugoročnom ugovoru dobili po jednoj od najpovoljnijih cena u Evropi, pozajmljivali komšijama? Tako ugovorene količine gasa pokrivaju naših 65 odsto potreba. Da li bi onda to značilo da bismo, zarad solidarnosti, na slobodnom tržištu po znatno višim cenama kupovali više od 35 odsto gasa, koliko sada nabavljamo.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRusiji sigurno ne bi bilo pravo da Srbija ruski gas kupljen po najpovoljnijoj ceni solidarnosti radi dotura Makedoniji i Albaniji
Kompresorska stanica Velika Plana - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Rusiji sigurno ne bi bilo pravo da Srbija ruski gas kupljen po najpovoljnijoj ceni solidarnosti radi dotura Makedoniji i Albaniji
Da li bi takvim potezom sebi prilično otežali posao prilikom buduće kupovine ruskog gasa i po kojoj ceni.

Politička priča

Vuletić na ova pitanja Sputnjika kaže da bi gasna solidarnost bila besmislena politička odluka i da lično smatra da pojačane aktivnosti naših ministara u situaciji kada se nalazimo pred formiranje Vlade Srbije treba gledati i kroz tu prizmu.
Priča o energetskoj solidarnosti među zemljama Otvorenog Balkana, pogotovo kada je u pitanju gas, čisto je politička i bez osnova je. Ne samo zato što ta priča ne pije vodu ni u EU, nego zato što je tehnički neizvodljiva, smatra on. Objašnjava i zašto:
„Mi nemamo nikakvu gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Kako možemo da se solidarišemo. Albanija nema nikakvu korist od ruskog gasa, nigde nije povezana. Makedonija jeste, ali preko Bugarske, a ne preko nas. Prema tome, ja mislim da je solidarnost kada je gas u pitanju apsolutna besmislica, jer nemamo nikakvu vezu da bismo mogli da prenosimo gas iz jedne zemlje u drugu zemlju“, ističe naš sagovornik.
Na napomenu da bi predmet solidarnosti možda mogao da bude azerbejdžanski gas koji bi jednog dana trebalo da nam stiže posredstvom gasne interkonekcije sa Bugarskom koja treba da se izgradi, Vuletić je izričit i bez dlake na jeziku:
„Nema konekcije, kojom konekcijom, to su priče za malu decu. Taj gas je prodat Grcima i Italijanima i nema ni jednog kubika za nekog trećeg. Nema. Evo, sve što dobijemo tim putem iz Azerbejdžana jednoga dana slobodno možemo da podelimo komšiluku, primetio je naš sagovornik.
To je prazna priča kakva je, kaže on, i okrenutost obnovljivim izvorima energije na koje se niko ne može osloniti, a da nema baznu energiju.
Mihajlovićeva je na skupu u Tirani primetila da je Albanija dosta zavisna od tih obnovljivih vidova energije i onog trenutka kad postoji problem sa njima potrebno je da postoji bazna energija. Zelena energija traži balans, kada ima sunca, vode, vetra, imate struju, kada nema – nemate i onda tu energiju vi morate da balansirate, odnosno da struju ili kupujete na tržištu , ili da u mrežu ubacujete onu iz bazičnih izvora energije.
© AP Photo / Virginia MayoPredlog Evropske komisije o gasnoj solidarnosti u EU nije naišao na odobravanje gotovo polovine članica
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Predlog Evropske komisije o gasnoj solidarnosti u EU nije naišao na odobravanje gotovo polovine članica
„Svi mi u regionu smo pod velikim pritiskom da obezbedimo da svega bude dovoljno za zimu, ali je važno da pored rešavanja aktuelnih problema u snabdevanju razgovaramo i o strateškim projektima i potencijalnim zajedničkim investicijama, koje će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Kad ni EU ne može da se solidariše

Dakle, u međuvremenu, u uslovima krize, potrebna je solidarnost. Verovatno ministarka nije mislila na onu kakva „krasi“ Evropsku uniju. Predlogu Evropske komisije da sve zemlje u narednih osam meseci smanje potrošnju gasa za 15 odsto, usprotivilo se ili iskazalo rezervu najmanje 12 država. Gotovo polovina.
Španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera ne vidi mogućnost za solidarnost te zemlje koja gas ne kupuje u Rusiji sa članicama EU koje mogu biti pogođene nestašicom. Ona je više nego jasno poručila da šta god da se dogodi, španske porodice neće patiti od redukcija gasa ili struje u njihovim domovima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala