Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Čelnici Prištine u Vašingtonu dokazivali da ih Amerika nije ostavila na cedilu

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Poseta Aljbina Kurtija i Vjose Osmani Americi i susret sa Entonijem Blinkenom više ima značaj za unutrašnju političku scenu na tzv. Kosovu, da bi prikazali da ih Amerika nije ostavila na cedilu, nego što se čulo nešto novo za nas, ocena je Zorana Anđelkovića.
Čelnici Prištine Vjosa Osmani i Aljbin Kurti su se tokom posete Americi na sastanku sa Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD, izneli čitav niz želja, od zahteva da se Amerika uključi direktno u dijalog Beograda i Prištine kom posreduje EU pa do pokretanja pitanja uloge koju Rusija igra na Balkanu.
SRBIJA
Blinken sa Kurtijem i Osmanijevom: Dijalog Beograda i Prištine usredsređen na uzajamno priznanje
Pored ovog zahteva, Osmanijeva i Kurti su od Amerike zatražili i da „poradi“ na njihovom članstvu u NATO, odnosno u Partnerstvu za mir, i izrazili nadu da će dijalog sa Beogradom uz pomoć Amerike završiti - međusobnim priznanjem.

Čelnicima Prištine Rusija kao izgovor za sve

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, smatra da se ništa novo nije čulo u prištinskim zahtevima.
„Sada Rusija služi svima za zastrašivanje drugih i korišćenje kao izgovora za „ugrožavanje bezbednosti“ itd. Sećate se da je Kurti na samom početku krize u Ukrajini tražio da odmah budu primljeni u NATO jer su navodno ugroženi od Srbije, odnosno, „male Rusije“, kako je zove. Tako da je Rusija u ovom slučaju lajt motiv koji Priština koristi, što nije iznenađenje,“ kaže Anđelković.
Kada je reč o uključenju Amerike u dijalog koji vodi Evropska unija, napominje on, Amerika je svakako prisutna u njemu na ovaj ili onaj način, i to nije nikakva tajna.
„Brisel vodi te pregovore na osnovu Rezolucije SB UN, a ne na osnovu privatnih odluka da li će neko biti uključen ili ne. Ali da se SAD direktno uključi u dijalog za to bi bila potrebna nova odluka SB UN. U tom slučaju bi onda mogla da se uključi i Kina i Rusija kao članice SB,“ ističe sagovornik Sputnjika, koji je uveren d apromena tog formata u zvaničnoj formi nije realna.

Popravni za Aljbina Kurtija

Kad je reč o ovoj poseti prištinskih zvaničnika Americi, očito da je da je ona na neki način isforsirana zbog situacije, da ne kažem debakla koji je Kurti doživeo kada je pre par meseci boravio u Americi a nije uspeo da se sretne ni sa jednim zvaničnikom. Zbog toga je žestoko izoprozivan u Prištini, pre svega od opozicije, tako da je ova poseta više za unutrašnje političke potrebe, nego što je donela nešto novo,“ mišljenja je naš sagovornik.
Kurti je u svom prvom boravku posebno omanuo oko pitanja članstva u NATO paktu, napominje Anđelković, jer je igrao na kartu da Kosovu preti opasnost od Srbije, što se videlo da nije tačno jer je čak i Americi jasno da je Srbija usmerena na mir i ekonomski razvoj a ne na ratove. Iz navedenih razloga naš sagovornik veruje da Amerika neće baš lako da „ugura“ Prištinu u NATO.

Teško do NATO pakta

„Oni to mogu da podrže ali treba to da prihvate i one države koje nisu priznale Kosovo a članice su NATO pakta, a NATO odlučuje i ko će uđi u Partnerstvo za mir. Dakle potreban je konsenzus za obe stvari. Zato ne verujem da može ali naravno „sila boga ne moli“, svašta može da se desi naročito kad je reč o Partnerstvu za mir. Nadam se da to neće proći jer im je potrebna jednoglasna odluka", kaže Anđelković.
Inače, kao glavni razlog posete Vjose Osmani i Aljbina Kurtija Vašingtonu navedeno je potpisivanje energetskog sporazuma između Prištine i američke kompanije „Milenijum čelendž korporejšen“ vredan više od 200 miliona dolara.
Blinken je takozvanu državu Kosovo nazvao nepokolebljivim partnerom Sjedinjenih Američkih Država, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju je naveo „da je sekretar Blinken tokom susreta istakao trajno partnerstvo između SAD i Kosova i da se zahvalio kosovskim liderima na podršci Ukrajini, kao i na dobrodošlici Avganistancima“.
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SRBIJA
Ričard Grenel: Zašto Kurtija ne zovu Bajden i Blinken, već osoblje Stejt departmenta?
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SRBIJA
Amerika nije slučajno poslala nedorečeno pismo u Prištinu
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Od Makronovih dobrih namera do rešenja za Kosmet dug put sa mnogo nepoznatih /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala