Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Blinken sa Kurtijem i Osmanijevom: Dijalog Beograda i Prištine usredsređen na uzajamno priznanje

Pratite nas
Tokom sastanka državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem razgovarano je o značaju dijaloga pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije, koji je usredsređen na međusobno priznanje, navodi portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti otputovali su u Vašington kako bi potpisali energetski sporazum između Prištine i „Milenijum čelendž korporejšen“ vredan više od 200 miliona dolara.
Sekretar je takozvanu državu Kosovo nazvao nepokolebljivim partnerom Sjedinjenih Američkih Država na početku sastanka, prenosi Koha.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ističe u saopštenju „da je sekretar Blinken tokom susreta istakao trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova i da se zahvalio kosovskim liderima na podršci Ukrajini, kao i na dobrodošlici Avganistancima“.

Kurti: Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je razgovarano i o dijalogu, kao i da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje, prenosi Klan Kosova.
Kurti je naveo da su „sa Blinkenom razgovarali o „dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana republike“.
„Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu. Članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo bi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona“, dodao je on.

Osmani: Zahvalnost doprinosu Amerike

Vjosa Osmani je rekla da je doputovala u SAD noseći poruku zahvalnosti naroda za kontinuirani doprinos Amerike takozvanoj državi Kosovo.
Ona je navela da su sa Blinkenom razgovarali „o temama koje se odnose na uspeh tzv. Kosova i njegovu budućnost u međunarodnoj areni, kao i da je pokrenuto pitanje uloge koju Rusija ima u našem regionu sa ciljem da preko svog satelita, Srbije, destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent“.
Osmanijeva je istakla da bez podrške SAD tzv. Kosovo ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije, prenosi Kosovo onlajn.

„Na sastanku je bilo reči o jačanju subjektiviteta Kosova u međunarodnoj areni, uključujući i kroz priznanje, a tema razgovora bila je važnost prijema Kosova u NATO. Pokrenuli smo i pitanje uloge koju Rusija ima u našem regionu sa ciljem da preko svog satelita, Srbije, destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent. Sekretar Blinken i predsednik Džo Bajden su dobro svesni ove istorije ruskih namera u našem regionu i nikada ne skreću pažnju sa Zapadnog Balkana kako bismo zajedno mogli da radimo na zaustavljanju ovih namera za uticaj u našem regionu. Ruska agresija u Ukrajini i izazovni trenutak kroz koji prolaze Evropa i njeni demokratski partneri su dokazali ko su prave demokratije, kao što je Kosovo koje je preduzelo sankcije i ko su oni koji pomažu Putinu. Našim partnerima su jasni, ali smo ponovo razgovarali o njima da bismo bili koordiniraniji“, dodala je Osmanijeva.

Vljosa Osmani nova predsednica takozavne države Kosovo i Aljbin Kurti premijer takozvane države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
SRBIJA
Osmanijeva i Kurti u SAD potpisuju energetski ugovor vredan 200 miliona dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala