- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Mađarskoj formiran Savet odbrane pod rukovodstvom Orbana

© AFP 2023 / Ludovic MarinPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
U Mađarskoj je formiran Savet odbrane kojim rukovodi premijer te zemlje Viktor Orban, saopštio je njegov portparol Bertalan Havaši.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U vezi sa specijalnom operacijom u Ukrajini i evropskom ekonomskom krizom koja je usledila, kao i zbog povećanog migracionog pritiska, narednih godina posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti bezbednosti i suvereniteta Mađarske“, saopštio je Havaši, prenosi agencija MTI.

Ističe se da će se Savet odbrane baviti predlozima i izveštajima koji se odnose na službe nacionalne bezbednosti, javne bezbednosti, pograničnu policiju, nacionalnu odbranu, službu za izbeglice, zaštitu od prirodnih katastrofa, borbu sa terorizmom i razvoj odbrane.
„Savet odbrane je forum za donošenje državnih političkih odluka sa posebnim ovlašćenjima. Predsednik saveta je premijer, a sekretar – glavni savetnik za nacionalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju.
Ranije je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio da Budimpešta ima scenario za slučaj „vojne vanredne situacije“, kako bi zaštitila i spasila 150.000 Mađara u ukrajinskom Zakarpatju, ali bi vlasti želele da izbegnu takav scenario.
Budimpešta. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SVET
Zašto Mađarska podiže borbenu gotovost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala