- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turski ministar: U Evropi pristup gasu važniji od cene

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Turska se nada da neće imati problema sa gasom na zimu i produžava ugovore sa dobavljačima, uključujući sa Rusijom, saopštio je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naši glavni dobavljači gasa su Rusija, Azerbejdžan i Iran. Produžavamo ugovore koji su istekli. Trudimo se da obezbedimo nesmetanost naših isporuka. U Evropi je pristup gasu važniji od cene. Naše skladište u Silivriju je popunjeno 82 odsto, nadamo se da će do kraja godine biti u potpunosti puno. Imamo 6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Nadam se da nećemo imati takvih problema, sve dok dobavljači poštuju plan isporuke“, izjavio je Donmez, a prenela TV „Haber“.

Evropska komisija je nedavno predstavila plan, za slučaj potpunog prekida gasa iz Rusije, kojim poziva sve članice EU na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da li će EU moći da popuni skladišta gasa pre početka zime, a i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.
Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.
Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
SVET
Nemci znaju sa gasom: Bura u Berlinu posle Orbanove izjave o energetskoj krizi
Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
EKONOMIJA
Mađarska glasala protiv plana EU za štednju gasa: „Sve je to očigledno glupost“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala