- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komesarka: Prekid isporuka ruskog gasa moguć u svakom trenutku

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština EU
Parlamentarna skupština EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da je novo saopštenje „Gasproma“ o smanjenju isporuka gasa ukazuje na to da je prekid isporuka „plavog goriva“ moguć u svakom trenutku.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Jučerašnje saopštenje 'Gasproma' samo ponovo ukazuje na to da treba da budemo spremni za mogući prekid isporuka gasa iz Rusije u svakom trenutku. Ne postoje nikakvi tehnički razlozi da se to uradi. Zato se držimo naše strategije da preventivno smanjimo našu potrošnju gasa“, izjavila je komesarka uoči specijalne sednice Saveta EU na nivou ministara saobraćaja i energetike.

Ona se osvrnula i na činjenicu da zemlje EU kritikuju plan Evropske komisije o smanjenju potrošnje gasa, istakavši da se „taj problem može rešiti samo putem jedinstva i solidarnosti“.
Simsonova je saopštila da su podzemna skladišta gasa u EU popunjena 66 odsto i nastavljaju da se pune.
Sa druge strane, ministar industrije i trgovine Češke Jozef Sikela je apelovao na zemlje EU da što pre usvoje mere za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa u kontekstu smanjenja isporuka „Gasproma“.
U svetli situacije sa „Severnim tokom“, cena gasa u Evropi danas je porasla iznad 1.900 dolara za hiljadu kubika.
Kako je ranije saopšteno, predstavnici zemalja EU dogovorili su hitan plan za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto koji treba da bude odobren danas na specijalnom sastanku ministara energetike EU u Briselu.
„Gasprom“ je 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
Kontrolna soba termoelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Mediji: U Evropi zavladala panika – zemlje EU smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala