- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Kao da ubijem nečije rođake i tražim da drže moju sliku“ – Nemanja ponovo očitao lekciju Englezima

© Sputnik / Aleksandr Podgorčuk / Uđi u bazu fotografijaNemanja Matić
Nemanja Matić  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Nemanja Matić, bivši fudbalski reprezentativac Srbije, tokom godina igranja u Engleskoj postao je zanimljiv tamošnjoj javnosti jer je odbio da nosi cvet maka na utakmicama Premijer lige, simbol sećanja na poginule britanske vojnike u Prvom svetskom ratu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Matić je nosio taj simbol, ali je u jednom momentu odlučio da prestane i to je objasnio u intervjuu za italijanski Il Mesađero.
„Počeo sam to da nosim, ali je onda britanska Vlada objasnila da se taj simbol koristi za odavanje počasti svim britanskim vojnicima koji su umrli u svim ratovima u kojima je država ikada učestvovala, uključujući i bombardovanje Srbije 1999. godine. Od tog trenutka sam prestao da ga nosim. Nisam mogao da nosim nešto što obeležava uništavanje moje zemlje i mojih ljudi, nešto zbog čega je umrlo hiljade ljudi. To je kao da ubijem nečije rođake i onda tog nekog nateram da drži moju sliku pored kreveta. Da li biste vi to prihvatili?“, objasnio je Matić.
Matić je rođen 1988. godine i kao dečak je preživeo NATO agresiju na tadašnju Jugoslaviju.
„Da, bio sam dete, imao sam 11, 12 godina... To su slike koje nikada neću izbaciti iz svoje glave. Uništili su sve. Kod kuće smo imali bašticu i odatle sam gledao kako bombe padaju sa neba. Odrastao sam u strahu. Na kraju je umrlo pet hiljada civila. Naši ljudi to nikada neće moći da oproste“.
Matić je tokom prethodnih godina mnogo činio za svoje rodno selo Vrelo kod Uba, a jedan od poteza bio je i plaćanje svih dugovanja komšija.
„Ne volim mnogo da pričam o tim stvarima. To se radi bez marketinga, ali s obzirom da se to sada već zna, mogu da kažem da je to bio običan gest. Pokušavao sam i i dalje pokušavam da pomažem ljudima u mestu u kojem sam rođen. Odrastao sam u siromašnom mestu gde nije bilo fudbalskih terena i kao deca smo imali samo loptu, a sada pokušavam da se postaram za to da deca Vrela imaju bolje detinjstvo nego što sam imao ja“, naveo je Matić.
Srpski fudbaler Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SPORT
Matić dosledan – odbio da nosi simbol kojim se odaje počast stradalim NATO vojnicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala