- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Matić dosledan – odbio da nosi simbol kojim se odaje počast stradalim NATO vojnicima

© REUTERS / CARL RECINESrpski fudbaler Nemanja Matić
Srpski fudbaler Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Nemanja Matić, fudbaler Mančester junajteda, treću godinu zaredom odbija da nosi cvet maka na dresu – simbol koji fudbaleri nose u znak sećanja na stradale britanske vojnike u Prvom svetskom ratu, ali i na pripadnike NATO snaga.
Matić je pre tri godine izazvao buru na Ostrvu jer je na utakmicama Premijer lige odbio da nosi cvet maka na grudima.
Ranije se cvet maka koristio kao simbol kojim se obeležavalo sećanje na pogunule britanske vojnike tokom Prvog svetskog rata, ali od nedavno, taj simbol se koristi i za obeležavanje pogibija svih britanskih vojnika, uključujući i onih koji su angažovani u NATO snagama.
Zbog NATO agresije na našu državu 1999. godine, Matić već sezonama ne nosi cvet maka i jednom prilikom je pojasnio odluku.
„U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999“, rekao je Matić 2018. godine.
„Iako sam pre nosio, sada ne osećam da je u redu da imam cvet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvet kao simbol ponosa Britanaca niti uvredim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju“, dodao je Matić.
Mitrović gospodari: Het-trikom bacio London u trans /video/
Francuska ima svog Sašu Marjanovića – nestvaran gol sa 60 metara /video/
Italijanske avanture „Gospodina specijalnog“ /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala