- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kinezi osmislili lasersku olovku koja piše po vazduhu

© Foto : PixabayLaser
Laser - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Kineski naučnici iz Laboratorije Hungtuo u Vuhanu, osmislili su lasersku olovku čije su mogućnosti neverovatne. Tvrde da je pomoću nje moguće pisati u vazduhu, što bi bio korak napred u razvoju holograma.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Kako prenose kineski mediji, olovka koristi veoma kratke laserske pulseve kako bi uklonila elektrone iz molekula vazduha i pretvorila ih u plazmu koja emituje svetlost, a sve to kako bi se napisane reči pojavile u vazduhu.
Vođa istraživanja, Cao Šiangdong, za kineske medije je istakao da im za crtanje u vazduhu, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni tabla, ni papir, ni ekran.
Pojasnio je kako "olovka" koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilionitom delu sekunde), a kojima je potrebno milion megavata energije. Ali, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potrošnja energije i nije tako velika, a lasersku olovku je moguće bezbedno koristiti.
Naučnici se nadaju da bi ova laserska olovka, u budućnosti, mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama. Možda čak i kao neka nova holografska tehnologija, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala