- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Špijunski sateliti – američki pokušaj da naprave „protivotrov“ za rusko hipersonično oružje

© Wikipedia / United States Air Force/Public domainPrikaz budućeg američkog vojnog satelita
Prikaz budućeg američkog vojnog satelita - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija i Kina su daleko ispred Sjedinjenih Država u razvoju i proizvodnji hipersoničnog naoružanja. Njihovo oružje, kako tvrde za Sputnjik ruski eksperti, predstavlja ogromnu pretnju po bezbednost Amerike.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Zbog toga Amerikanci planiraju da proizvedu specijalne špijunske satelite, koji će moći da prikupljaju informacije o lansiranju protivničkih projektila, kao i da saznaju njihovu putanju kretanja.
Derek Tarner, direktor Agencije za svemirski razvoj, izjavio je u ponedeljak da SAD nameravaju da lansiraju 28 satelita u orbitu pre kraja 2025. „Rusija i Kina proizvode i testiraju hipersonične projektile. Ove napredne rakete su veoma manevarske. Novi sateliti su namenjeni za otkrivanje, praćenje, kao i ciljanje hipersoničnih raketa“, objašnjava Tarner. Prema navodima Pentagona, za razvoj najsavremenijih satelitskih sistema, Amerikanci su spremni da odreše kesu i potroše čak 1,3 milijardi dolara.

Amerikanci veoma zaostaju za Kinom i Rusijom

Kako objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec, najveća briga Amerikanaca je brz i uspešan razvoj kako ruskog, tako i kineskog hipersoničnog naoružanja.
„U proizvodnji hipersoničnih projektila, Amerika zaostaje za Kinom i Rusijom oko 10-15 godina. Sjedinjene Države su dugo pokušavale da razviju nešto slično, ali nikako nisu uspele u tome..Oni su lansirali osam ili čak deset najnovijih raketa, ali se svaki njihov pokušaj neuspešno završio“, objašnjava stručnjak.
Zbog toga, kako kaže Baranec, Amerikanci čine sve da trenutno pronađu protivotrov za neprijateljsko hipersonično oružje. „Oni znaju da Rusija ima različito, kao i jedinstveno naoružanje: od „ Kalibra“, „Kindžala“, „Cirkona“... Sredstvo za njihovo uništenje još uvek nije pronađeno“, naglašava stručnjak, ističući da su ruske rakete toliko brze da protivnik ne može ni da ih stigne, ni uništi.

Sateliti neće predstavljati nikakvu opasnost

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, Amerikanci su procenili opasnost od kineskog, kao i ruskog hipersoničnog oružja.
„Shvatili su da njihov sistem PRO nije dovoljno efikasan da može da prati brze projektile i da su im potrebni potpuno novi satelitski sistemi. Amerikanci su se odlučili za specijalne izviđačke satelite koji će dobiti optoelektronske sisteme sa naprednijim multispektralnim infracrvenim senzorima. Ovi sateliti će moći da otkriju putanju hipersoničnih projektila, kao i da upozore sistem PRO o opasnosti od mogućeg neprijateljskog napada“, objašnjava Leonkov.
Leonkov objašnjava da će ovo biti specijalni špijunski sateliti. „Oni će se nalaziti u geosinhronoj orbiti. Postojaće jedna grupa satelita koja će biti zadužena za otkrivanje protivničkih hipersoničnih objekata, dok će druga momentalno prenositi informaciju u centar za obradu informacija, kao i sistemu PRO“, kaže sagovornik, objašnjavajući da sateliti neće predstavljati nikakvu opasnost po svet.
Na pitanje kako će Rusija i Kina reagovati na pojavu američkih satelita, Baranec kaže da se ne isključuje mogućnost da ruska država razvije protivsatelitsko oružje, dok je Kina još pre deset godina uspešno provela testiranje ovog oružja.
Podsetimo, rukovodstvo kompanija L3Harris Technologies i Northrop Grumman Strategic Space Systems već je sklopilo ugovor o proizvodnji satelita. U četiri aviona biće raspoređeno 28 satelita koji će služiti za prikupljanje podataka i obezbeđivanje mrežnih komunikacija.
Treba napomenuti da su ove godine SAD, Velika Britanija i Australija izjavile da rade zajedno na razvoju hipersoničnih sistema.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala