- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski hakeri objavili pobedu nad Litvanijom

CC0 / / Gejmer – ilustracija
Gejmer – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Ruski hakeri, koji su se osvetili Litvaniji za sprečavanje tranzita iz Kalinjingrada, nakon što je on uspostavljen, objavili su da su uspeli da prekinu rad više od 200 internet resursa u Litvaniji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Litvanske vlasti su shvatile da ih je zabrana tranzita ruskog tereta iz Kalinjingrada skupo koštala i počele su da se predaju. Na to su uticale, kako nam se čini, dve stvari - napori ruskih diplomata i sajber napadi na litvanske infrastrukture“, napisali su hakeri na Telegramu NoName057(16).

Organizovani napadi na litvanske servise su počeli 21. juna. Više od 200 internet resursa, državnih i privatnih su dugo bili nedostupni za korisnike i saradnike. Naneta šteta je bila impozantna.
Hakeri su dodali da obnavljanje transporta nije konačno, ali je važna pobeda Rusije.
„Neka to bude primer za neprijatelje naše Rusije“, podvukli su oni.
Ranije je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da su preporuke Evropske komisije ukinule veliki broj sankcija koje se tiču transporta u Kalinjingrad i to više od 80 odsto.
U Kremlju su 13. jula izjavili da situacija sa ograničavanjem tranzita tereta u Kalinjingrad za sada nije završena, ali da se očekuje napredak.
Vlasti Kalinjingradske oblasti su saopštile da za sada nisu dobijale zvanične potvrde i dokumenta da su ukinute sankcije za tranzit tereta iz ruskih regiona u litvansku oblast.
Evropska unija je ranije dostavila Rusiji dokument u kojem se navodi da se ne može ograničiti kretanje tereta između delova Rusije.
Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da EU, navodno, ne planira da uvede blokadu Kalinjingradske oblasti, već će samo da blokira transport tereta koji je pod sankcijama. Kasnije je Borelj rekao da će se razmotriti direktive kojima će se ograničiti transport tereta.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Uskoro može ponovo da krene tranzit robe do Kalinjingrada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala