- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uskoro može ponovo da krene tranzit robe do Kalinjingrada

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Preporuke Evropske komisije uklonile su većinu ograničenja za tranzit robe do Kalinjingrada, rekao je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov televiziji "Rusija 1".

„Ovo je pobeda naše diplomatije, jer je značajan deo, više od 80 odsto, ograničenja koja su nametnuta kalinjingradskom tranzitu, ukinut“, rekao je on.

Ipak, ovo rešenje nije potpuno – automobilski tranzit ostaje zabranjen, pa stoga, smatra gubernator, „treba da idemo dalje i rešimo ovaj problem u potpunosti“.
"Železnički tranzit je dozvoljen, ovo je dobar rezultat, postigli smo ga, uprkos svim otporima Evropljana, Litvanaca, pa čak i Amerikanaca“, rekao je Alihanov.
Prema rečima gubernatora, danas ili sutra počeće isporuke robe železnicom.
Međutim, litvanska premijerka Ingrida Simonite saopštila je da, dok litvanske vlasti ne uspostave nova pravila na osnovu pojašnjenja Evropske komisije, ostaće na snazi sadašnja procedura za tranzit do Kalinjingrada.
„Tranzit određene dozvoljene robe, prema objašnjenjima Evropske komisije, biće podvrgnut još pažljivijoj kontroli kako bi se utvrdilo da li je ta roba zaista namenjena za potrebe Kalinjingradske oblasti i da se roba koja putuje u suprotnom smeru u Kalinjingradsku oblast ne isporučuje bez ovlašćenja. Takav postupak kontrole će i dalje morati da odobre i uspostave litvanske vlasti, a dok se ne uspostave, primenjivaće se sadašnji redosled“, rekla je Simonite.
Premijerka je, takođe, naglasila da je „nemoguć povratak na situaciju koja je važila do 16. juna, kada je sva roba prevožena u Kalinjingrad.
Evropska komisija je u sredu objavila dodatne preporuke o sankcijama protiv Ruske Federacije, prema kojima je tranzit do Kalinjingrada drumskim putem i dalje zabranjen, a železnicom dozvoljen uz odgovarajuću kontrolu. Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je da pozitivno ocenjuje odluku EK.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala