- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Papa na „hodočašću pokajanja“

© AP Photo / Gregorio BorgiaPapa Franja na ceremoniji kanonizacije u Vatikanu
Papa Franja na ceremoniji kanonizacije u Vatikanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Papa Franja danas će doputovati u Kanadu na, kako ga je sam nazvao, „hodočašće pokajanja“, da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Papino putovanje organizuje Kanadska konferencija katoličkih biskupa, a papa Franja će posetiti Edmonton, Kvebek i Ikaulitu, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.
Prvi blokovi besplatnih ulaznica za javnost podeljeni su 10 do 20 minuta nakon što su stavljeni na raspolaganje, naveo je portparol Kanadske konferencije katoličkih biskupa, a hiljade ulaznica izdvojeno je za starosedeoce, koji su bili žrtve maltretiranja u prinudnim školama kad su bili deca.
Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu.
Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćivana i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala „kulturnim genocidom“, navodi Rojters.
Iako su kanadski lideri znali da veliki broj dece umire u tim školama od 1907. godine, ovo pitanje je došlo u prvi plan tek kada su prošle godine otkriveni neobeleženi grobovi u blizini škola.
Papa Franja se izvinio zbog uloge katoličke crkve u prinudnim školama u Kanadi ranije ove godine, tokom posete domorodačkih delegata Vatikanu, a sada dolazi da se izvini na kanadskom tlu.
Preživele žrtve i domorodački lideri izjavili su za britansku agenciju da žele više od izvinjenja.
Mnogi zahtevaju finansijsku kompenzaciju, vraćanje artefakata koji pripadaju autohtonoj kulturi, objavljivanje školskih zapisa, kao i da papa podrži izručenje optuženog zlostavljača i donese bulu ili edikt kojim bi ukinuo doktrinu iz 15. veka, po kojoj kolonizatori imaju pravo da oduzimaju sve što žele od autohtonog stanovništva, prenosi britanski medij.
Papa Franja, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Trudo pozvao papu u Kanadu da se izvini starosedeocima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala