Trudo pozvao papu u Kanadu da se izvini starosedeocima

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja, Bugarska
Papa Franja, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je danas da je pitao papu Franju da dođe u ovu severnoameričku zemlju i izvini se u ime katoličke crkve zbog uloge koju je imala u internatima za decu starosedelaca nakon što je otkriveno blizu 1.000 ostataka tela u dve masovne grobnice.
"Razgovarao sam direktno sa papom Franjom da mu naznačim koliko je bitno da, ne samo da uputi izvinjenje, nego da dođe na kanadsko tlo i izvini se Kanađanima starosedeocima. Znam da vođstvo katoličke crkve aktivno radi na narednim koracima", rekao je Trudo novinarima, preneo je Rojters. 
Ljudi odaju počast na mestu gde su nađeni posmrtni ostaci 215 dece starosedelačkih naroda u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
„Najznačajnije otkriće do sada“: Pronađeno na stotine grobnica u kanadskoj školi /video/
Organizacija starosedelaca Kanade u četvrtak je saopštila da je otkriven 751 neobeležen grob u srušenom internatu Marival u kanadskoj provinciji Saskačuan.
Grupa starosedelaca objavila je to samo nekoliko nedelja nakon što je otkriće ostataka 215 tela uzdrmalo državu.
U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala