- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpska imena popularna u Hrvatskoj

© Foto : PixabayBeba sa igračkom
Beba sa igračkom - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, u kome navodi po 50 najpopularnijih imena za devojčice i dečake. Zanimljivo je da su se kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama omiljena.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Mara

Ime Mara jedna je od varijanti imena Marija, koje ima više tumačenja, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog mry, što znači „voljena“, odnosno „od Boga voljena“.
Marija je latinska forma hebrejskog imena „Mirjam“, kao ime Isusove majke koje ima simbol čiste i duboke ljubavi. Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir („gorko“) i jam („more“) pa bi značenje bilo „gorčina mora“.

Vid

Ime Vid ima različito poreklo i tumačenje. Najrasprostranjenije je da je izvedeno iz latinske reči vita, što znači život. Veruje se da je najpribližnije značenje imena „onaj koji voli da pomogne“ i „onaj koji sve vidi i sve može“.
U nekim tumačenjima se navodi i da je značenje imena „onaj koji je čudotvoran“ ili „onaj koji se bori za svoja ubeđenja“. Sa druge strane, postoji verovanje i da ime Vid krasi osobu koja je dragocena kao vid oka.

Luna

Na latinskom jeziku luna znači „mesec“, a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja Meseca, piše portal Stil.
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
DRUŠTVO
U Srbiji su sve popularnija egzotična muška imena, ali nemaju sva pozitivna značenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala