- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Srbiji su sve popularnija egzotična muška imena, ali nemaju sva pozitivna značenja

CC0 / Pixabay / Beba
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Širom sveta, pa i u Srbiji vlada trend davanja egzotičnih i neobičnih imena deci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nekada je naš čuveni pesnik Duško Radović, umeo da kaže da imena za decu treba odabrati tako kao da će se jednoga dana po njima baš možda i nazvati neka ulica, ali se danas to pravilo retko poštuje.
U poslednjih nekoliko godina su u Srbiji na primer popularna neka od sledećih imena, kojima roditelji uopšte ne znaju ni poreklo ni značenje, te ih daju jer su u trendu na svetskim top listama.

Alek

Alek je ime hebrejskog porekla i ima značenje „onaj koji štiti ljude, zaštitnik“, a smatra se da je izvedeno od slavenskog imena Aleksandar ili Aleksej odnosno Aleksa.

Kozma

Kozma je muško ime koje je poreklom iz starogrčkog jezika, te označava ime jednog od dva prosvetitelja (Kozme i Damjana), i ima značenje „onaj koji je pošten, častan, pristojan“. U našu zemlju prenelo se pre svega iz bugarskog jezika.

Relja

Relja je sve popularnije muško ime na našim prostorima, a nema podataka o jasnom poreklu i o značenju, pa se pretpostavlja da je poteklo od staroslovenskog imena Hrebeljan, i da ima jedno posve pretpostavljeno značenje „onaj koji stalno žuri napred, onaj koji hrli, onaj koji je brzoplet, nepromišljen, onaj koji je loše naravi, onaj koji je drzak, gord, sujetan, ohol; bezobziran“.

Gal

Gal je muško ime koje je u Srbiji dosta često, iako mu tačno etimološko poreklo nije utvrđeno, a pretpostavlja se da je prevod odnosno značenje imena „onaj koji je mračan, crn, mrk, negativan, onaj kome je crna sudbina, onaj bez budućnosti, onaj koji nema perspektivu“.

Naum

Naum je muško lično ime koje je starogrčkog porekla, te ima značenje od reči „nahum“, a prevodi se kao „onaj koji je učitelj, onaj koji druge uči i savetuje“, ali se može u vrlo negativnom kontekstu protumačiti kao „osoba koja se pravi pametna, onaj koji svima pokušava da nametne svoju volju i stavove; onaj koji je tvrdoglav i koji je osion, onaj koji nameće svoju vladavinu“.

Noa

Noa je muško ime koje je popularno u Hrvatskoj, ali kod nas se sve češće daje muškoj deci, te je poreklom iz starohebrejskog jezika, i ima značenje „ostatak, zaostatak, ono što je preostalo“, a po „Bibliji“ je ime Noa ime čoveka koga je Bog upozorio na potop i koji je tada spasao svet obnovivši ono što je od njega preostalo. Ime znači i onaj koji je lišen greha i zla.

Lav

Lav je muško lično ime starogrčkog porekla i označava onoga ko je snažan, silan, hrabar, gord, ko je jak i uzvišen, ko je sujetan i ko želi da po svaku cenu vlada i upravlja.

Vid

Vid je muško ime slovenskog porekla, koje je izvedenica od reči „vita“ i ima značenje život, te se odnosi na onog koji voli da živi, onog koji je živahan, onog ko je pun energije. Znači i onaj koji ima sposobnost da predvidi budućnost, onaj koji uvek gleda unapred, onaj koji je vrlo vredan kao i sam očinji vid.

Jan

Jan je ime koje potiče iz starohebrejskog jezika, ili pak od grčkih imena Ioan i Iohan i ima značenje onaj koji je rođen kao Božji miljenik, onaj koji je Bogu mio, onaj koji je uzvišen, mio i drag, preneo je DDL.
Četvorojevađelje manastira Studenica izloženo u galeriji SANU - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SRBIJA
Odakle potiču i otkad datiraju najstarija srpska prezimena
Dečaci na Kosovu sa srpskim zastavama - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2020
Najčudnija muška imena u Srbiji: Roditelji ih daju deci ne znajući njihovo pravo značenje i poreklo
Mala devojčica sa navijačkim  rekvizitima na dočeku sportista - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
DRUŠTVO
Koja imena su najčešća u Srbiji i kako ih roditelji biraju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala