- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je Hrvatska izgubila šampionku – obećavali joj „brda i doline“, ali Amerika ispunila san

© AP Photo / Alastair GrantBernarda Pera
Bernarda Pera - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Bernarda Pera, teniserka koja igra pod zastavom Amerike osvojila je dve uzastopne titule najpre u Budimpešti, a potom i Hamburgu, i nagovestila da ove sezone igra najbolji tenis u karijeri. Koliko god Amerikanci bili srećni zbog njenog uspeha, Hrvati će sigurno žaliti jer je Pera rođena u Zadru, ali joj tamo nije pružen potrebna podrška.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pera je u Budimpešti relativno lako savladala Aleksandru Krunić, srpsku teniserku koja je u fantastičnoj formi, a potom je Amerikanka „demonstrirala silu“ i u Hamburgu na turniru 500 serije kada je u finalu pobedila Anu Kontavejt, drugu teniserku sveta.
Ne samo da je Pera vezala dva trofeja za nedelju dana, već je vezala 12 mečeva bez izgubljenog seta, a definitivno je takva igra protiv Kontavejt bila nejveće iznenađenje jer je Estonka bila apsolutni favorit, a nije stigla ni do seta.
Pera je trenutno 81. teniserka sveta, ali je očekuje veliki skok na 54. mesto zbog čega će se sigurno radovati Amerika, ali duboko žaliti Hrvatska.
Teniserka u usponu rođena je u Zadru 1994. godine gde je i sanjala prve teniske snove, ali nije mogla da ih ostvari.
Hrvatska nije verovala u talenat Pere, a porodica teniserke nije mogla da se vodi srcem već time da obezbedi sredstva za razvoj devojčice koja je obećavala.
Kada je imala 16 godina, Valter Pera, Bernardin otac, odlučio je da pokuca na mnoga vrata koja su redom ispred njega bila zatvarana.
„Nerado se vraćam na tu temu jer su nam u Hrvatskom teniskom savezu, onda i u Gradu Zadru obećavali „brda i doline“, međutim, svaki put kada bismo došli tražiti nekakvu minimalnu pomoć pronašlo bi se neko opravdanje. Ili, jednom su nam u HTS-u, kada je Bernarda imala 17 godina, rekli kako žele podmladiti reprezentaciju, da bi ubrzo pozvali teniserku koja je napunila 33 godine. Bernarda nije imala mesta iako je igrala u svim reprezentativnim razredima osim seniorskom. Nikad nije dobila pomoć, niti smo mi ikad tvrdili kako je ona ispred bilo koga. Uostalom, rang lista je uvek najbolji pokazatelj, ali uvek postoji prostor za uskočiti, nažalost, ona nije bila te sreće ili je još bolje kazati: ako nisi u njihovom kolu, mislim na HTS, ne možeš proći“, ispričao je Valter pre nekoliko godina.
I Pera je mnogo puta govorila o tome kako je „srce boli“ što ne igra za Hrvatsku, ali kako je srećna što se njen otac izborio za američko državljanstvo koje joj je donelo finansijsku podršku uz pomoć koje je mogla da gradi karijeru.
„Imala sam američko državljanstvo preko oca bez obzira na tenis. Kada mi je bila potrebna finansijska podrška, tamo mi je bilo malo lakše. Nismo uspeli poplaćati turnire, trenere. Ipak je ovo skup sport, a roditelji u početku plaćaju sve“, objašnjavala je Pera.
O tome koliko je teniserka želela da igra pod hrvatskom zastavom pričao je i otac Valter.
„Iskreno, jedna od težih odluka za sve nas, pre svega za Bernardu koja je imala veliku želju biti deo reprezentativnog hrvatskog teniskog sveta. Ali, mi kao porodica nismo više mogli da pratimo njen put kroz tenis, dok se Amerikanci nisu previše dvoumili, prihvatili su je kao svoju i omogućili su joj izvrsne uslove“, istakao je Valter Pera za hrvatske medije.
Ipak, odlazak u Ameriku nosio je sa sobom određene poteškoće jer je bilo potrebno da neko primeti talenat hrvatske teniserke. Pera je imala sreće jer je primetio ni manje ni više nego teniska legenda Patrik Mekinro.
„Neka niko ne misli kako se samo tako može upasti u program koji su osmislili u SAD-u. Istina, Bernardi je išlo u prilog što je po rođenju dobila dvojno državljanstvo, međutim, ni to ne bi puno vredelo da je nisu videli kako igra. Nije dugo trebalo i Patrik Mekinro pozvao ju je u njihov Nacionalni kamp u kojem su uslovi od kojih boli glava. Zatim su prihvatili plaćanje njenog ličnog trenera, što je u biti najskuplja stavka u profesionalnom tenisu. Ma dovoljno je reći kako vode brigu o svemu, na njoj je samo da igra“, otkrio je otac teniserke.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
SPORT
Pojačava se pritisak na Ameriku zbog Noleta: „Zbog čega je to tako?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala