- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Orban: Do 2030. godine nagomilaće se problemi zapadnog sveta i SAD će biti u ozbiljnoj krizi

© AFP 2023 / Attila KisbenedekPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Mađarska mora da se spremi za 2030. godinu kako bi ostala „uspešan lokalni izuzetak" u periodu globalne krize koja će pogoditi Evropu i Sjedinjene Američke Države, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Moramo da se pripremimo za 2030. godinu. Smatramo da je to najvažniji horizont. Do data će se nagomilati problemi zapadnog sveta. SAD će pogoditi ozbiljna kriza. U evropskim zemljama je skoro neizbežna ekonomska recesija, koja takođe može da izazove političke oluje. Upravo tada moramo biti u odličnoj formi: potrebna nam je diplomatska, ekonomska, intelektualna i vojna snaga", objasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, cilj Mađarske mora da postane „strategija uspešnog lokalnog izuzetka u globalnoj krizi".

„Moramo se držati dalje od rata, migracija, ludila oko rodne ravnopravnosti, globalnog minimalnog poreza i panevropske recesije. Uspeli smo da ostanemo po strani od svega toga tokom 2010. i 2020. godine, iz svake krize izlazili smo jači, nego kada smo ulazili u njih", dodao je premijer.

On je naveo koje mere predviđa ta strategija: pogranična zaštita, porodica kao temelj društva, velike vojno-industrijski projekti, diverzifikacija izvora energije, korišćenje tehnoloških promena, priliv stranog kapitala kako sa Istoka, tako i sa Zapada, korišćenje tranzitnih mogućnosti zemlje, politička stabilnost, duhovne osnove i nacionalne ambicije.

„Da bismo sačuvali naše nacionalne ambicije tokom predstojećeg teškog perioda, moramo ostati zajedno, a zajedno sa otadžbinom treba da ostanu Transilvanija i druga područja gde žive Mađari u Karpatskom basenu", zaključio je Orban.

Ranije je mađarski parlament usvojio rezoluciju po pitanju stava te zemlje o budućnosti Evropske unije, u kojoj se navodi da sadašnji EU sporazumi „nisu adekvatna osnova za saradnju u vreme krize“.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
RUSIJA
Orban: Posle kraja zapadne dominacije — na vrata kuca multipolarni svetski poredak
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
„Loše će se završiti po Evropu“: Mađarska upozorava EU na opasne posledice sankcija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala