- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu u Istanbulu: Prisustvo američke vojske u Siriji – kršenje međunarodnih normi

© Foto : Ministarstvo odbrane Turske / Savunma Bakanlığı Sastanak ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua sa turskim kolegom Hulusijem Akarom
 Sastanak ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua sa turskim kolegom Hulusijem Akarom - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se sa turskim kolegom Hulusijem Akarom u Istanbulu. Ministri su razgovarali, između ostalog, o situaciji u Crnomorskom regionu, Ukrajini, kao i na Bliskom istoku i Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Šojgu je tom prilikom izjavio da prisustvo američkih Oružanih snaga u Siriji predstavlja kršenje međunarodnih normi.

„Šef ruskog vojnog resora skrenuo je pažnju Ankare na to da se američki vojnici već duže vreme nalaze na teritoriji suverene države Sirije. Šojgu je rekao da njihov boravak tamo predstavlja kršenje međunarodnih normi i istakao je da se u američkim bazama kao što su El Tanf sprovodi obuka militanata terorističkih formacija“, navodi se u saopštenju.

Ministar je takođe podsetio da su jednostrane sankcije koje su SAD uvele protiv zvanične Vlade Sirije nezakonite. Prema rečima Šojgua, ta ograničenja pogoršavaju tešku humanitarnu situaciju u regionu.
Takođe je dodao da je američka vojska cinično zauzela i drži kontrolu nad oblastima u Siriji gde se nezakonito eksploatišu ugljovodonici i na taj način se faktički kradu rudna bogatstva suverene države.
„Šojgu je u razgovoru sa Akarom ukazao da je neophodno da se održava režim prekida vatre u Siriji. Resori dve zemlje redovno komuniciraju na različitim nivoima po tom pitanju“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.
Kako javljaju dopisnici, tokom sastanka ministri su razgovarali o pitanjima bilateralnih odnosa i regionalnoj bezbednosti.
Akar je istakao da je neophodno da se što pre sklopi primirje u Ukrajini i zahvalio je Šojguu za njegov doprinos u radu na obezbeđivanju bezbednog transporta žita i hrane morskim putem.
Minobacački odred ruskih snaga tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
UŽIVO SAD šalju dronove Ukrajini; Potpisani sporazumi o izvozu žita iz Ukrajine i hrane iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala