- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Rusija predložila humanitarni koridor za prolazak brodova u luke koje kontroliše Kijev

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
U Istanbulu su potpisana dva dokumenta za rešavanje problema isporuka hrane i đubriva na svetska tržišta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Želim da istaknem da su ovi dokumenti međusobno povezani i predstavljaju jedinstven paket“, rekao je ministar za televiziju „Rusija 24“.

On je objasnio da „prvi dokument – memorandum – podrazumeva uključivanje UN u ukidanje različitih ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Drugi dokument definiše algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina“.

Kako je naveo, osnova drugog dokumenta je algoritam koji je predložila Rusija, a koji uključuje, između ostalog, pomorski humanitarni koridor kojim komercijalni brodovi mogu bezbedno da plove do crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina i nazad.
Prema potpisanom dogovoru, na ulazu i izlazu iz Crnog mora vršiće se inspekcija oružja na brodovima namenjenim izvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, naveo je Šojgu.
Ujedinjene nacije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
UN otkrivaju detalje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine
„U skladu sa sporazumom koji su potpisali Rusija, Turska, predstavnici UN i Ukrajina, u Istanbulu se stvara zajednički četvorostrani koordinacioni centar. Predstavnici koordinacionog centra će organizovati inspekcije brodova uključenih u izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi sprečili prevoz oružja i municije, kao i da bi se isključile provokacije. Inspekcije će se vršiti i na izlazu i na ulazu u Crno more“, precizirao je ministar.
Prema njegovim rečima, bezbednost u teritorijalnim vodama Ukrajine, uključujući protivminska dejstva, treba da obezbedi Kijev.
On je napomenuo da je potpisivanje dokumenta bilo moguće zahvaljujući aktivnoj posredničkoj ulozi Turske i Ujedinjenih nacija.
„Očekujemo da će odgovorno sprovođenje mera predviđenih dokumentima postati praktičan doprinos rešavanju problema svetske prehrambene bezbednosti“, ocenio je Šojgu.
On je istakao da se Rusija obavezuje da neće iskoristiti činjenicu da će ukrajinske luke biti očišćene od mina i otvorene za izvoz hrane.
„Rusija je preuzela obaveze koje su jasno propisane ovim dokumentom – nećemo koristiti činjenicu da će ove luke biti očišćene od mina i otvorene. Mi smo preuzeli ovu obavezu – štaviše, tamo je naznačen potpuno konkretan datum, odnosno, rok za koji će sve to biti urađeno“, objasnio je Šojgu.
Šojgu je takođe ocenio ulogu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Rusije Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u zaključivanju sporazuma o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.
Kako je naveo, oni su sve ove odluke „povezali u jedan paket i danas imamo sve preduslove i sva rešenja da ovaj proces počne u narednih nekoliko dana. Ne radi se samo o početku izvoza poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, već, naravno, o radu u istom pravcu na poljoprivrednim proizvodima i đubrivu iz ruskih luka“, rekao je Šojgu.
U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.
Pripreme za sastanak ministara odbrane Rusije i Turske u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Šojgu potpisao sporazum o izvozu žita iz Ukrajine i hrane iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala