- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN otkrivaju detalje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine

© Foto : PixabayUjedinjene nacije
Ujedinjene nacije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Ukrajinske teritorijalne vode se neće deminirati, za izvoz žita će se koristiti bezbedni plovni putevi u okviru sporazuma za izvoz žita iz Ukrajine, saopštio je visoki zvaničnik UN koji je otkrio detalje sporazuma potpisanog u Istanbulu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Dogovorili smo sledeći mehanizam. Strane neće uklanjati mine u ukrajinskim teritorijalnim vodama. Prilično smo brzo utvrdili da bi to dugo trajalo – tri do četiri meseca. Odlučili smo da će biti efikasnije da se koriste bezbedni koridori koje će odrediti ukrajinska strana. Ukrajinski specijalno obučeni brodski piloti će upravljati tim brodovima“, rekao je on.

- U sporazumu se navodi da Ukrajina i Rusija neće napadati brodove sa žitom, druge civilne brodove i lučke objekte povezane sa realizacijom sporazuma.
- Sporazum predviđa izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke: Odese, Černomorska i Južnog.
- Ukrajinske vlasti su saopštile da će im biti potrebno oko 10 dana da pripreme luke za izvoz žita Crnim morem, kazao je zvaničnik, precizirajući da je potrebno nekoliko nedelja pre nego što počne potpuna implementacija sporazuma.
Sporazum koji je potpisan u Istanbulu važi 120 dana, ali postoji mogućnost da se produži.
- UN računa na to da će iz ukrajinskih luka moći da se izvozi po pet miliona tona žita mesečno, što je nivo od pre početka specijalne vojne operacije.

Monitoring brodova sa žitom

Zvaničnik UN je istakao da će se vršiti inspekcija brodova koji idu u luke.
„To će se sprovoditi pod kontrolom Zajedničkog koordinacionog centra tri zemlje (Rusija, Ukrajina, Turska) i UN. Biće formirane grupe za inspekciju. Brodovi će se pregledati kako bi se utvrdilo da se u Ukrajinu ne šalje nikakvo oružje“, precizirao je zvaničnik.
Po njegovim rečima, Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu imaće zadatak da rešava moguće incidente prilikom izvoza ukrajinskog žita Crnim morem.

Izvoz ruske hrane

Takođe izvor iz UN navodi da će Ujedinjene nacije uklanjati prepreke u sferi finansija, osiguranja i logistike koje ometaju izvoz hrane i đubriva iz Rusije, a takođe će doprineti tome da ta roba ne potpadne pod sankcije.
„Sekretarijat će ulagati napore kako bi kompetentni organi i privatni sektor isključili iz restriktivnih mera koje su uvedene protiv Rusije proizvode i đubriva, uključujući sirovinu neophodnu za proizvodnju đubriva iz Rusije“, precizirao je on.
Rusija i Sekretarijat UN će formirati mehanizam za međusobnu razmenu informacija o izvozu hrane i đubriva preko stalne misije Rusije pri UN.
Sekretarijat UN će konsultovati ruske kompanije kako da izvoze robu i đubrivo u uslovima sankcija.
Pripreme za sastanak ministara odbrane Rusije i Turske u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Šojgu potpisao sporazum o izvozu žita iz Ukrajine i hrane iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala