- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Šojgu otputovao u Tursku na potpisivanje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Tursku gde se danas očekuje potpisivanje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Da, možemo da potvrdimo da je ministar odbrane Šojgu otputovao u Tursku. Možemo da potvrdimo i da se za danas priprema potpisivanje sporazuma. Ali, hajde da sačekamo. Nećemo unapred da govorimo o tome“, rekao je Peskov novinarima.
Portparol je dodao i da se tek po potpisivanju sporazuma može detaljnije objašnjavati njegov sadržaj.
On je istakao da je o ruskom interesu govorio ruski predsednik Vladimir Putin tokom nedavne posete Teheranu.

„Putin je rekao da je zbog prehrambene krize koja se nazire veoma važno odblokirati puteve isporuke do svetskih tržišta i đubriva, i hrane, i žita. U svemu tome, radi se o relativno malim količinama ukrajinskog žita, koje upravo zbog toga nije od kritičnog značaja, jer neće pružiti nikakvu odlučujuću pomoć. Ali, svejedno je ipak veoma važno da žito dospe do svetskih tržišta, kao i da ta indirektna ograničenja, koja se odnose na našu robu, takođe omoguće tržištu da dobije dodatne količine i đubriva, i žita i ostalog. Upravo je predsednik Putin u Teheranu govorio o neposrednoj vezi svega toga“, objasnio je Peskov.

Prethodno je izvor koji je upoznat s pregovorima koji se vode u Turskoj o izvozu žita iz Ukrajine za Sputnjik izjavio da će bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora početi da radi narednih nedelja, garancije su dobijene.
Ranije je administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila Sputnjiku da će dokument koji se tiče regulisanja problema žita u Ukrajini biti potpisan u Istanbulu u petak, a ceremoniji će prisustvovati turski lider i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne sprečava izvoz žita i da ako Kijev deminira luke, brodovi sa žitom mogu da isplove bez ikakvih problema.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Poslali smo signal da se rusko žito uključi u pregovore; Zapad vrši ogroman pritisak na UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala