Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li će odluka Evropske centralne banke o podizanju kamata pogoditi Srbiju

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDZgrada Evropske centralne banke
Zgrada Evropske centralne banke - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić izjavio je da je odluka Evropske centralne banke (ECB) da podigne referentnu kamatnu stopu očekivana i da neće direktno uticati na otplate kredita u Srbiji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Povećenja ključnih kamatnih stopa u evrozoni je dugo očekivano, zbog visoke stope infalacije i rastućih cenovnih pritisaka. Tržišta novca su bez prethodnog povećanja ključnih kamatnih stopa u Evropi već odreagovala, što svedoči i činjenica da je euribor povećan pre odluke ECB-a“, rekao je Đukićza Tanjug.
Kako je napomenuo, sa aspekta uticaja na poslovanje banaka i otplatu kredita, euribor je jedan od ključnih elemenata.
„Na finansijskim tržištima generalno očekivanja imaju ključnu ulogu i vrlo je verovatno prethodni skok eruribora bio baziran na očekivanjima da će ECB povećati referentnu kamatnu stopu, pa je euribor povećan, tako da u tom smislu sama odluka ECB-a neće direktno uticati na otplatu kredita u Srbiji“, naglasio je Đukić.
On je upozorio da je jedan od ključnih faktora koji će u budućnosti odrediti kretanje cena globalno, a samim tim i monetarnu politiku u Evropi, odnosno uticaj na otplatu rata kredita, dužina trajanja krize u Ukrajini.
„Poremećaji na svetskim tržištima roba, od hrane na dalje, u velikoj meri uzrokovani su sukobima i pokidanim lancima snabdevanja kao posledicama samog rata. Što rat duže bude trajao biće teže po evropsku privredu, odnosno po cene, a samim tim i visinu kamatnih stopa“, dodao je profesor Beogradske bankarske akademije.
Objasnio je da Nemačka, zbog skoka cena energenata, ima skupe impute i njihova roba na međunarodnim tržištima je skuplja i manje konkurentna u poređenju sa robom iz SAD i drugih zemalja koje nisu u toj meri pogođene skokom cena energenata.
Đukić je naveo da, s druge strane, postoji problem tražnje, jer je Kina, kao jedan od najvećih trgovinskih partnera Nemačke, suočena sa ponovnim zatvaranjima zbog kovida, što izaziva pad tražnje robe iz Evrope.
„Kada se sve to sabere imamo rast uvoza u Evropi koji nije propraćen odgovarajućim rastom izvoza i automatski valuta evrozone slabi, gubi na vrednosti, što sa rastom cena nameće pritisak na kamatne stope, odnosno formiranje očekivanja da će kamatne stope i dalje da rastu“, ocenio je Đukić.
Zbog toga je zaključio da će vrlo verovatno ECB ponovo da koriguje ključne kamatne stope do kraja ove godine.
Zgrada Evropske centralne banke - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SVET
Evropska centralna banka podigla kamatne stope kako bi se izborila sa inflacijom
Kalkulator - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
EKONOMIJA
Da li će i koliko rasti kamate na kredite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala