- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov uoči posete Africi: Radimo na smanjenju uloge dolara i evra u trgovini

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Rusija i afrički partneri rade na doslednom smanjenju udela dolara i evra u međusobnoj trgovini, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov za afričke medije. On je, takođe, istakao da Moskva poštuje suverenitet afričkih država i da nikome ništa ne nameće.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Jasno je da tekuća geopolitička situacija zahteva određene korekcije mehanizma naše saradnje: pre svega, reč je o obezbeđivanju nesmetane logistike i uspostavljanju sistema finansijskih obračuna koji su zaštićeni od spoljnog mešanja. Rusija u saradnji sa partnerima preduzima korake za proširenje upotrebe nacionalnih valuta i platnih sistema“, objasnio je Lavrov.
Ministar je još naglasio da će Moskva nastaviti da ispunjava svoje obaveze po pitanju isporuka afričkim zemljama prehrambenih proizvoda, đubriva i energenata, bez obzira na zapadne sankcije.
Diplomata je istakao da je Rusija veoma svesna značaja ruskih isporuka društveno važnih proizvoda, uključujući hranu, mnogim svetskim državama.
Lavrov je objasnio da je još tokom krize izazvane virusom korona, kolektivni Zapad, koristeći mehanizam valutne emisije, preusmerio na sebe robne i prehrambene tokove, pogoršavši položaj zemalja u razvoju koje zavise od uvoza prehrambenih proizvoda. Upravo tada je, ocenio je ministar, i počela da se stvara teška situacija na tržištu hrane.
„Zapadne sankcije, uvedene Rusiji poslednjih meseci, dodatno su pogoršale negativne tendencije“, ocenio je on.
Diplomata je istakao da Rusija duboko poštuje što se afričke zemlje nisu pridružile antiruskim sankcijama i ceni odmereni stav zemalja Afrike povodom situacije u Ukrajini i oko nje.
Prema rečima ministra, razvoj multilateralne saradnje sa afričkim zemljama ostaje među važnim prioritetima spoljne politike Rusije.
Larov je takođe istakao da Rusija „nikome ništa ne nameće i ne uči druge kako treba živeti“.
„Veoma poštujemo suverenitet afričkih država i njihovo neodvojivo pravo da same određuju kako će se razvijati. Čvrsto smo privrženi principu ‘afrički problemi – afričko rešenje’. Ovaj pristup razvoju međunarodnih odnosa kardinalno se razlikuje od logike koje su nametale nekadašnje metropole ‘lider sledbenik’, a koja odražava zastareli kolonijalni model“, zaključio je Lavrov.
Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, saopštila je ranije da će šef ruske diplomatije od 24 - 28. jula posetiti Egipat, Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Senegala Maki Sal - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Predsednik Senegala sa Putinom: Zapad da ukine sankcije, nemamo žita ni đubriva
Senegalski predsednik Maki Sal stiže na samit lidera G20, koji se održava u Hamburgu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
RUSIJA
Američki mediji o poseti predsednika Senegala Rusiji: Diplomatska pobeda Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala