- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji o poseti predsednika Senegala Rusiji: Diplomatska pobeda Putina

© AFP 2023 / Patrik StollarzSenegalski predsednik Maki Sal stiže na samit lidera G20, koji se održava u Hamburgu
Senegalski predsednik Maki Sal stiže na samit lidera G20, koji se održava u Hamburgu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Poseta predsednika Senegala Maki Sala Moskvi se može nazvati diplomatskom pobedom Vladimira Putina, saopštio je američki Si-En-En.

„Nekoliko afričkih zemalja u velikoj meri zavise kako od Ukrajine tako i od Rusije u pogledu uvoza žitarica, suncokretovog ulja i đubriva“, navodi američka televizija.

Podvučeno je da se čitav niz afričkih zemalja uzdržao od podrške rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje Moskva. Po mišljenju Si-En-En-a to se može nazvati diplomatskom pobedom Putina.
Međutim, ako Afrika ne dobije pšenicu iz Ukrajine ili Rusije, to će onda imati snažan uticaj na cene hrane i čak može dovesti u pitanje njeno prisustvo na ovom kontinentu, navodi američki medij.
Pregovori Putina i Sala su se održali 3. juna. Antiruske sankcije koje je uveo Zapad onemogućile su afričke zemlje da imaju pristup ruskoj pšenici i đubrivu što je dosta pogoršalo prehrambenu situaciju na kontinentu.
Podsetimo, kako je ranije saopšteno u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, Moskva ne sprečava izvoz pšenice iz Ukrajine, kao i da su logistički problemi nastali su krivicom Kijeva, jer je ukrajinska vojska minirala morske luke. Ministarstvo je dodalo da su priče o navodnoj ruskoj blokadi izvoza ukrajinske pšenice u crnomorskim lukama i deficitu na tržištu nisu ništa drugo osim spekulacije.
Evropska unija nastoji da doprinese tome da se izveze 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, kako bi se sprečila svetska prehrambena kriza, ali je za to neophodna saglasnost Rusije, izjavio je 30. maja šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Senegala Maki Sal - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Predsednik Senegala sa Putinom: Zapad da ukine sankcije, nemamo žita ni đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala