- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Ukrajinski napadi na nuklearke ─ pretnja od nuklearne katastrofe za celu Evropu

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Napadi ukrajinskih snaga na nuklearne objekte demonstriraju usmerenost kijevskog režim na stvaranje preduslova za moguću nuklearnu katastrofu za celu Evropu, izjavila je na brifingu portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Ukrajini se nastavljaju provokacije u cilju stvaranja pretnji nuklearnim objektima. Oružane snage Ukrajine su 18. jula izvele napad dronovima na teritoriju nuklearne elektrane u Zaporožju. Napad je izvršen iz neposredne blizine, na udaljenosti od nekoliko desetina metara od kritično važnih objekata za bezbednost nuklearke – skladišta iskorišćenog nuklearnog goriva i rezervoara za hlađenje reaktora. Samo pukom srećom nije došlo do oštećenja opreme stanice i tehnološke katastrofe“, objasnila je ona.

Prema rečima portparola, Oružane snage Ukrajine su 20. jula ponovo napale Zaporošku nuklearku dronovima, što potvrđuje da su ukrajinske vlasti usredsređene na stvaranje preduslova za nuklearnu katastrofu ne samo na njihovoj teritoriji, već i teritoriji cele Evrope.
Zaharova je istakla da se Rusija obratila Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju povodom napada dronova na nuklearku u Zaporožju i očekuje reakcije međunarodne zajednice.
Prethodno je načelnik ruskog Centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev saopštio da su ukrajinske snage izvele napade u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i da ova provokacija, koju su organizovali zapadni pokrovitelji Kijeva, podvrgava opasnosti milione Ukrajinaca.
Ranije je predstavništvo Rusije u Ujedinjenim nacijama upozorilo da postoje veliki rizici da će ekstremisti, teroristi ili strani plaćenici organizovati provokacije na ukrajinskim nuklearnim elektranama Černobilj i Zaporožje.
Nuklearna elektrana „Zaporožje“ na jugoistoku Ukrajine kod grada Energodara, koji je sada pod kontrolom ruske vojske, izgrađena je između 1984. i 1995. godine i najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu. Ima šest reaktora, ukupne snage oko 6.000 MVt, što je dovoljno energije za otprilike četiri miliona domova. Pre početka ukrajinske krize, 2014. godine, u stanici je radilo 11.500 ljudi.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Kijev: Rukovodstvo nuklearne elektrane u Zaporožju poštuje naređenja ruske vojske
Nuklearna elektrana Zaporožje u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
Vlasti Zaporožja: Ukrajina sprovodila zabranjene eksperimente u nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala