- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„SAD gube uticaj u Ujedinjenim nacijama“: Amerikanci progovorili o slabosti Vašingtona

© AP Photo / Mary AltafferAmerička ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild
Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild ocenila je da to što Vašington zaostaje u ispunjavanju svojih finansijskih obaveza prema UN predstavlja „izazov“ , što Kina koristi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

To što Sjedinjene Američke Države zaostaju u ispunjavanju obaveza prema Ujedinjenim nacijama u milijardama dolara, šteti sposobnosti Vašingtona da utiče na svetsku organizaciju, rekla je ambasador Linda Tomas-Grinfild pred Komitetom za spoljne poslove Senata u sredu i dodala da to otvara prostor za Kinu.
Tomas-Grinfild i administrator USAID-a Samanta Pauer svedočile su pred komitetom u sredu ujutru o temi „globalna bezbednost hrane“ i pitanjima koja se odnose na izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine koji je zaustavljen ukrajinskom krizom. Međutim, na polovini saslušanja senator Kris Marfi pokrenuo je pitanje američkog duga, prenosi RT.
„To je zaista suština izazova sa kojim se svakodnevno suočavam u Njujorku, jer smo stavljeni u poziciju da se moramo takmičiti sa našim protivnicima u mogućnostima da utičemo na akcije UN“, odgovorila je Tomas-Grinfild.

„Javno nas podsećaju i pokušavaju da nas osramote, ali mi ne osećamo stid što imamo tako veliki dug, tako velike zaostale obaveze u UN. Tako da zaista moramo da se pozabavimo tim pitanjem ako želimo da budemo u mogućnosti da se takmičimo“, dodala je ona.

Kada je Marfi sugerisao da ova situacija otvara prostor za Kinu ili Rusiju, Tomas-Grinfild je istakla da Peking može da finansira radna mesta za oko 400 mladih profesionalaca u UN, dok SAD ne mogu.
„Svaka praznina koju ostavimo otvara prostor za Kineze. Oni popunjavaju svaki otvoreni prostor koji napustimo“, rekla je ona.
Linda Tomas-Grinfild i Samanta Pauer su provele veći deo saslušanja okrivljujući Rusiju za nestašicu žitarica i đubriva na globalnom tržištu, insistirajući na tome da to nema nikakve veze sa embargom SAD i njihovih saveznika protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.
Takve optužbe su laži, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT i Sputnjik u sredu. Lavrov je istakao da su sankcije usmerene na brodove, lučke objekte i osiguranje, sa efektom presecanja ruskog izvoza žitarica, dok je ukrajinsko žito zaglavljeno u lukama miniranim po nalogu Kijeva.
SAD i njihovi saveznici sada „žele da uvuku generalnog sekretara UN u svoje igre“, rekao je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Poslali smo signal da se rusko žito uključi u pregovore; Zapad vrši ogroman pritisak na UN
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Putin: Ograničenja na isporuke ruskog žita treba da budu ukinuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala