- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o posledicama sankcija po Evropljane: Sami su odabrali ovakvu stvarnost i sled događaja

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Kremlj nema utisak da je politika Zapada po pitanju sankcija prema Rusiji na izdisaju, jer Evropska unija nastavlja da pokušava da generiše nova ograničenja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da posledice tih sankcija trpe Evropljani koji su, međutim, sami odabrali takvu stvarnost.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tokom razgovora sa novinarima, portparolu Kremlja upućeno je pitanje da li Kremlj stiče utisak da je sankciona politika protiv Rusije na izdisaju s obzirom da sedmi paket sankcija Evropske unije Moskvi podrazumeva i ukidanje nekih mera.

„Ne, nemamo takav utisak. Evropska unija za sada sa zadivljujućom upornošću pokušava da generiše sve novije sankcije, iako je očigledno da nikakve sankcije, čak ni najteže, nikada ni u jednom delu sveta nisu dovele do toga da zemlje protiv kojih se uvode nekako promene svoj stav“, objasnio je Peskov.

Štaviše, dodao je on, to se ne događa sa Rusijom.
„Ali, vidimo da se EU radije manijački pridržava tih sankcija koje nanose štetu njenim sopstvenim interesima, a najvažnije, ne toliko njenim, koliko njenom stanovništvu, koje, očigledno, počinje da trpi posledice tih sankcija“, ocenio je portparol.
Peskov je skrenuo pažnju da Sjedinjene Američke Države na tom planu postupaju daleko pragmatičnije.
„One veoma operativno, primenom fleksibilnog sistema, uvode dozvole koje predviđaju isključivanje sankcija tamo gde je to od koristi njima samima. Evropska birokratija koja po svojim obimima premašuje sovjetsku birokratiju, a svi je se sećamo, je još usporenija“, naglasio je on.
Portparol je zaključio da ta „usporenost“ ne dozvoljava EU da operativno unosi neke korekcije.

„I, Evropa trpi zbog toga. Ali, nažalost, stvarnost i sled događaja su takvi kakve su odabrali sami Evropljani“, zaključio je Peskov.

Prethodno je u saopštenju, objavljenom na sajtu britanske vlade, objavljeno da je Velika Britanija uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije, a uvešće i zabranu uvoza uglja i nafte.
Evropska komisija je 15. jula predložila sedmi paket sankcija protiv Moskve koji uključuje embargo na kupovinu ruskog zlata. On takođe uključuje jaču kontrolu izvoza proizvoda i tehnologija vojne i dvostruke namene i proširenje crne liste pojedinaca i organizacija. Sada ovu odluku mora da odobri Savet EU. Očekuje se da će se to dogoditi pre kraja jula.
Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je uveo brojne sankcije Rusiji.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Peskov: Nema nikakvog pritiska i ucene Rusije u oblasti gasa
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SVET
Austrija: Ako skladišta gasa ne budu puna - vanredna situacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala