- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Nema nikakvog pritiska i ucene Rusije u oblasti gasa

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Ne može se govoriti o nekim pritiscima i ucenama Rusije u gasnom sektoru, „Gasprom“ ispunjava sve obaveze, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Poslednjih dana čuli smo mnogo zamerki. I gospođa (predsednik Evropske komisije Ursula) fon der Lajen i drugi predstavnici Evropske unije i iz evropskih prestonica – čujemo zamerke da Rusija koristi gasnu situaciju za ucenu, za politički pritisak itd. U svojim iscrpnim izjavama datim u Teheranu, kao i na jučerašnjem događaju preko Agencije za strateške inicijative, predsednik Putin je veoma iscrpno objasnio da se ne može govoriti ni o kakvom pritisku ili ucenama“, rekao je Peskov novinarima.
On je naglasio da je to apsolutno lažna tvrdnja i da je Kremlj kategorički negira.
„Predsednik je u Teheranu jasno rekao: ‘Gasprom’ je ispunio, ispunjava i ispuniće sve svoje obaveze“, dodao je Peskov.
Prema njegovim rečima, sve tehnološke poteškoće sa snabdevanjem ruskim gasom proističu iz zapadnih ograničenja.
„Sve tehnološke poteškoće koje su povezane sa ovim proističu iz ograničenja koja su uvele same evropske države. Tačnije, ne države, već Evropska unija. Upravo ta ograničenja ne dozvoljavaju popravku opreme, uključujući turbina koje rade na kompresorskim stanicama. I upravo ta ograničenja dovode do toga da neki agregati trenutno ne mogu da dobiju neophodno servisiranje“, objasnio je Peskov.
On je ponovi da su upravo ta ograničenja uzrok problema Evropljana, dok je „Gasprom“ spreman da u potpunosti ispunjava svoje obaveze.
Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
„Stručnjaci za netradicionalne odnose" - Putin objasnio zašto na Zapadu poskupljuju nafta i gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala