- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Stručnjaci za netradicionalne odnose" - Putin objasnio zašto na Zapadu poskupljuju nafta i gas

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Cene energenata odletele su u nebo zbog politike Zapada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon posete Teheranu. On je još dodao da Zapad optužuje „Gasprom“ i Rusiju, iako je sam uveo brojna ograničenja. Kako je ocenio, zbog sankcija Moskvi, samo je Evropa na gubitku.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Investicije u osnovni kapital u tradicionalnoj energetici opale su zbog ranijih političkih odluka Zapada. Banke ne finansiraju, osiguravajuće kompanije ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodeljuju zemljište za nove projekte, ne razvija se cevovod i ostali transport. To je rezultat politike prethodne decenije“, objasnio je on odgovarajući na pitanje da li je pravedno što Rusiju krive za energetsku krizu, povezanu sa skokom cena energenata.
Putin je podsetio da je Evropa zanemarila tradicionalne izvore energije i počela da se oslanja na alternativne.

„Oni su veliki stručnjaci za netradicionalne odnose. Evo, i u oblasti energetike odlučili su se za netradicionalne vrste energije: sunce, vetar. Ispostavilo se da je zima duga. Vetra nije bilo. I, to je sve“, istakao je ruski lider.

Samo je Evropa na gubitku

On je dodao da Zapad optužuje „Gasprom“ za energetsku krizu, iako je sam zatvorio energetske maršrute i uveo sankcije. „Gasprom“ je, sa druge strane, naveo je Putin, spreman da isporučuje onoliko koliko je potrebno.
Pored toga, Putin je naglasio da je Evropa na gubitku zbog sankcija Poljske koje podrazumevaju zabranu korišćenja poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“.
„Obim gasa na tržištu se smanjio, a cena na tržištu porasla. Ko je pobedio? Samo su Evropljani na gubitku“, objasnio je on.
Istovremeno, on je konstatovao da se gas iz Nemačke koji Rusija isporučuje Berlinu po dugoročnom ugovoru za Poljsku pokazao kao jeftiniji, nego kad bi ga kupovala direktno i zato je Poljska iskoristila revers na gasovod „Jamal-Evropa“.
Putin je takođe naglasio da „Gasprom“ ispunjava i da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje se tiču isporuke energenata, a da to što Zapad prebacuje svoje greške s energentima u Evropi na „Gasprom“ i Rusiju uopšte nije osnovano.

Za „Gaspromovu“ turbinu potrebna i dokumentacija

Ruski lider prokomentarisao je i situaciju oko vraćanja iz Kanade turbine za gasovod „Severni tok“. On je istakao da „Gasprom“ mora da dobije ne samo turbinu, već i pravnu i tehničku dokumentaciju za nju.
On je takođe podsetio na gasovod „Severni tok 2“ i i naglasio da njegovo puštanje u rad trenutno nije moguće, čak i ako bi to Zapad hteo.

„Ovde postoje problemi. To su problemi o kojima sam pre mesec i po ili dva razgovarao s nemačkim kancelarom. Rekao sam mu da je 'Gasprom' rezervisao kapacitete, stvorio ih i da treba nešto uraditi sa njima. Odgovor je, međutim, bio da sada postoje druga važnija pitanja, da je trenutno teško baviti se time i da nije trenutak. Morao sam da upozorim da ćemo u tom slučaju polovinu obima namenjenog za 'Severni tok', preuzeti za unutrašnje potrebe i preradu“, objasnio je Putin.

Komentarišući predloge da se ograniči kupovina nafte iz Rusije, Putin je rekao da veruje da će to dovesti do slične situacije kao sa gasom.
Prema njegovim rečima, to će prouzrokovati skok cena crnog zlata.
Putin je juče boravio u radnoj poseti Iranu, gde je razgovarao sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i ajatolahom Hamneijem, a potom je imao i trilateralni susret s iranskim predsednikom i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Putin: Rusija neće biti odvojena od sveta, uprkos sankcijama
Ruski predsednik Vladimir Putin, iranski lider Ibrahim Raisi i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Ceo svet gleda u Teheran: Šta su dogovorila tri lidera
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Putin: Ograničenja na isporuke ruskog žita treba da budu ukinuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala