- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruski predsednik Vladimir Putin, iranski lider Ibrahim Raisi i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija

Ceo svet gleda u Teheran: Šta su dogovorila tri lidera

Pratite nas
Rusija, Iran i Turska su usvojile zajedničko saopštenje o Siriji, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na kraju trilateralnog samita u Teheranu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U zajedničkom saopštenju se navodi da sirijska kriza može biti rešena samo diplomatijom i konstatuje da su sirijske vlasti povratile kontrolu nad većim delom teritorije republike.
Putin je rekao da je na trilateralnom samitu razgovarano i o kompleksnoj situaciji na teritorijama u području reke Eufrat (severna područja Sirije), istakavši da te teritorije treba da se vrate pod kontrolu zemlje. Borba protiv terorizma u Siriji će biti nastavljena.
Kako je naveo predsednik Irana Ibrahim Reisi, Rusija, Iran i Turska su potvrdili da teritorijalni integritet Sirije mora da bude sačuvan.
U zajedničkom saopštenju tri lidera osuđuju napade Izraela na Siriju, uključujući civilne objekte.
Ruski predsednik je istakao da su bilateralni pregovori u Iranu bili korisni. Kako je rekao, sa Raisijem je detaljno razgovarao o ekonomiji i dogovorili su se da intenziviraju upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama.
Naredne konsultacije, po njegovim rečima, biće održane do kraja godine, u Rusiji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:55 19.07.2022
20:43 19.07.2022
Turska očekuje da Rusija i Iran podrže njenu operaciju u Siriji
Turska očekuje od Rusije i Irana da podrže njene napore da osigura nacionalnu bezbednost, neutralisanjem pretnji u Siriji, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
"Odlučili smo da eliminišemo zlonamerne organizacije u Siriji koje ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost. Očekujemo da Rusija i Iran, kao garanti procesa iz Astane, iskažu podršku ovim naporima Turskoj", rekao je Erdogan posle trilateralnog samita u Teheranu.
On je saopštio da kurdske jedinice moraju da napuste zonu u Siriji na granici sa Turskoj u dužini od 30 kilometara.
20:36 19.07.2022
20:23 19.07.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom trilateralnog sastanka sa liderima Irana i Turske izjavio je da se nagomilalo mnogo pitanja o stabilizaciji situacije u Siriji.
Po njegovim rečima, u Siriji je primetno smanjen nivo nasilja i pokrenut je političko-diplomatski proces. Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije. Putin je istakao da je neophodno da se stvore uslovi da sirijski narod odredi svoj razvojni put bez spoljnog mešanja.
Takođe je poručio da u Siriji zauvek treba završiti sa DAEŠ-om i drugim teroristima. Istovremeno je ukazao na destruktivnu politiku zapadnih zemalja na čelu sa SAD u Siriji. Po njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva situacija na teritorijama koje nisu pod kontrolom sirijskih vlasti.

„Vidimo da sa tih područja dolaze realne pretnje u vidu kriminala, ekstremizma i separatizma. Tome u velikoj meri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD“, rekao je ruski predsednik.

Putin je saopštio da bi sledeći samit u „astanskom formatu“ trebalo da se održi u Rusiji.
20:09 19.07.2022
Predsednik Irana: SAD moraju što pre da napuste Siriju i ceo region
On je siguran da treba sačuvati i razvijati „astanski“ format pregovora o sirijskom rešavanju krize – on je pokazao svoju efikasnost.
„Nakon 11 godina od početka krize u Siriji Iran je i dalje siguran da je jedini put rešavanja krize u Siriji – politički, vojni koraci nisu izlaz, već će samo pogoršati situaciju“, rekao je Reisi na trilateralnom samitu.
20:03 19.07.2022
Vladimiri Putin i Ajatolah Homnei - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Iranski verski lider: NATO zaustavljen u Ukrajini inače bi krenuo na Rusiju
19:57 19.07.2022
Počeo trilateralni sastanak predsednika Rusije, Turske i Irana – Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ibrahima Raisija u Teheranu.
Glavna tema razgovora će biti Sirija.
19:40 19.07.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin nije razgovarao sa predsednikom Irana Ibrahimom Reisijem niti sa verskim vođom Ali Homneijem o isporuci bespilotnih letelica, saopštio je Sputnjiku pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
18:19 19.07.2022
Počeo sastanak predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.
Nisu rešena sva pitanja na temu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, ali postoji napredak, izjavio je predsednik Putin na početku sastanka sa turskim kolegom.
Ruski lider je zahvalio svom kolegi za napore u posredovanju tokom rešavanja ovog problema.
"Postoji mnogo pitanja i o sirijskom problemu, razvijaju se perspektivni veliki bilateralni projekti. Još jedno važno pitanje je u našem vidokrugu - rešavanje problema Karabaha", rekao je Putin.
18:14 19.07.2022
17:29 19.07.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ima sastanak sa iranski verskim vođom ajatolahom Homneijem, saopštio je Sputnjiku portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
16:11 19.07.2022
"Odnosi dve države se razvijaju dobrim tempom, možemo se pohvaliti rekordnim trgovinskim prometom", saopštio je Putin na sastanku sa predsednikom Irana.
"Jačamo našu saradnju u sferi međunarodne bezbednosti, dajemo značajan doprinos u rešavanju sirijske krize", dodao je on.
Predsednik Irana Ibrahim Raisi je, sa svoje strane, saopštio da se Teheran nada da će dolazak Vladimira Putina u Iran biti prekretnica u bilateralnim odnosima.
15:40 19.07.2022
Počeo sastanak Vladimira Putina i predsednika Irana Ibrahima Raisija u Teherana, javlja dopisnik naše agencije.
Kako se očekuje, teme razgovora su bilateralni odnosi i međunarodne teme.
15:25 19.07.2022
U međuvremenu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je već imao sastanak sa verskim liderom Irana ajatolahom Hamneijem.
15:14 19.07.2022
Moskva očekuje da će samit „astanske trojke“ u Iranu omogućiti da se problem Sirije reši putem dijaloga, saopštio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

"Rusija preduzima napore kako bi ubedila tursko rukovodstvo da ne koristi metode sile kako bi rešila hitne probleme, već da ih rešava putem pregovora, putem dijaloga zainteresovanih strana", rekao je Lavrentjev Prvom kanalu.

15:14 19.07.2022
15:12 19.07.2022
Maketa projekta TE-TO Pančevo  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Saradnja „Gasproma“ i iranske kompanije: Najveća investicija u istoriji naftne industrije Irana
15:08 19.07.2022
Trilateralni razgovori
Potom će biti održan trilateralni sastanak. Sve tri države su garanti Astanskog procesa za rešavanje sirijskog problema.
Lideri planiraju da razmotre dalje zajedničke korake u cilju uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u Siriji.
15:08 19.07.2022
Razgovori sa Erdoganom
Putin će zatim imati odvojeni razgovor sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Očekuje se da će dvojica predsednika razgovarati o Ukrajini, konkretno o izvozu žita iz ukrajinskih luka.
Podsetimo, u Istanbulu su 13. jula održani pregovori predstavnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN o žitu, kada je postignut dogovor o formiranju koordinacionog centra u Turskoj i dogovoren novi sastanak ove nedelje.
15:08 19.07.2022
Uoči posete, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva veoma drži do odnosa sa Teheranom, a istovremeno je ocenio da postoji veliki potencijal za rast obima robne razmene.
Očekuje se da bi obim robne razmene mogao da dostigne 10 milijardi dolara godišnje, ali da postoje mogućnosti i za više.
Jedna od tema razgovora svako će biti i iranski nuklearni sporazum. Sjedinjene Države su saopštile da su svi predlozi na stolu i da je Iran spreman da ih prihvati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala