- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Australija ukida zabranu – sledeći je Novak?

© AP Photo / Darron CummingsRenata Voracova
Renata Voracova - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Renati Voracovoj, češkoj teniserki, poništeno je ukidanje vize za Australiju nakon što je utvrđeno da se pridržavala svih uslova za dobijeno medicinsko izuzeće.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U toku čitave sage u Australiji, dok je Novak Đoković čekao odluku da li će mu biti dopušteno da igra na Australijan openu, istu dramu prolazila je Renata Voracova, teniserka iz Češke.
Voracovoj je kao i Đokoviću ukinuta viza, a tek nekoliko meseci kasnije ispostavilo se da je teniserka validno kao i Novak boravila u zemlji.
Njihova dva slučaja razlikuju se po prirodi medicinskog izuzeća koje je Novak dobio jer je preležao korona virus, a Čehinja iz drugih zdravstvenih razloga.
„Ona je iskreno odgovorila na pitanje o putnoj deklaraciji i imala je ubedljive medicinske dokaze koji potkrepljuju njeno izuzeće. Imala je dokaz koji joj je dao njen lekar opšte prakse o njenoj ranjivosti na trombozu“, rekao je Jan Redfern, potpredsednik Suda i šef Odeljenja za migracije i izbeglice.
„Nije bilo dokaza da Voracova nije ispoštovala uslove za izdavanje vize. Ona je poštovala sva relevantna pravila i bilo je dokaza da se oslanjala na izjave koje su joj dali Tenis Australija i Ministarstvo zdravlja u Viktoriji o medicinskom izuzeću“, istakao je Jan.
Međutim, nakon što je dokazano da je Voracova potpuno legalno boravila u zemlji i mogla da igra na Australijan openu, nameće se pitanje da li bi mogla da se ukine i Đokovićeva zabrana.
Iako je naglašena razlika za ova dva izuzeća, Novak je na kraju drame proteran zbog svog stava o vakcini kako je odlučio Aleks Hok, imigracioni ministar koji je smatrao da je srpski as „pretnja po javno zdravlje“.
Još nema zvanične informacije o Novakovom slučaju, ali nakon što je vlast u Australiji smenjena stizale su samo lepe vesti.
Najpre je doneta odluka da vakcina nije potrebna za ulazak u zemlju, a potom se pojavila i informacija da bi Entoni Albanez, novi premijer Australije, mogao da ukine trogodišnju zabranu za ulazak u zemlju koju je Novak dobio nakon što je deportovan.
Doček Novaka Đokovića ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SPORT
Američki paradoks i apsurd na Đokovićevu štetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala