- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert o dodatnim isporukama gasa iz Azerbejdžana: Ni za sebe nemaju dovoljno

© Sputnik / StringerGasno čvorište u Ukrajini
Gasno čvorište u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Azerbejdžan, na čije isporuke gasa računa Bugarska, nema dovoljno gasa za izvoz, izjavio je predsednik Asocijacije industrijskog bugarskog kapitala Vasil Veljev u emisiji „Bugarska on er“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Azerbejdžan uvozi gas, kako bi ispunila uslove iz ugovor na temu izvoza. Da li će uspeti da uvozi više gasa i da li će imati dovoljno kapaciteta kako bi ga isporučivao? Najverovatnije je odgovor negativan“, izjavio je ekspert.
Prema njegovim rečima, prema ugovoru sa „Gaspromom“, po kome je Bugarska ranije dobijala gas, 70 odsto kapaciteta je kupljeno po tržišnim cenama i 30 odsto po fiksnoj ceni. Sada Bugarska kupuje celokupne količine gasa po trenutnoj ceni.
„Insistiramo na tome da imamo gas, pritom po konkurentnoj ceni. Neka traže gde god žele u Australiji, na Antarktidi“, naveo je Veljev.
On je ogorčen što bugarski dobavljači još uvek nisu formirali cenu gasa za avgust. Tako je prokomentarisao pitanje voditelja o tome kako bugarski biznis može da nastavi da radi ako ne zna koliko će koštati gas.

„Cena za avgust je trebalo da bude objavljena 10. jula, to je po zakonu, međutim 'Bulgargas' do sada nije objavio cenu. To je jasan signal da za avgust još uvek nije obezbeđena potrebna količina gasa. A kada nema gasa, ne znamo koliko će koštati“, objasnio je ekspert.

On je istakao da će zimi gas biti ili nekoliko puta skuplji ili ga uopšte neće biti.
Podsetimo, bugarski premijer Kiril Petkov se trenutno nalazi u radnoj poseti Azerbejdžanu kako bi se dogovorio o većim isporukama gasa. Trenutno su količine koje zemlja šalje Bugarskoj trećina potrebne količine gasa. Bugarska još uvek nema dugoročne ugovore o snabdevanju ni sa jednom zemljom.
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
REGION
Bugarski premijer: Svaki dan molimo Rusiju da obnovi isporuke gasa po staroj šemi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala