Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti nema pravo da optužuje Beograd za blokadu dijaloga

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarija za KiM Petar Petković kaže da ne može Aljbin Kurti da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, a da istovremeno negira obavezu Prištine da sprovodi Briselski sporazum, a posebno obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, ali produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što Kurti nije i nikada nije ni bio", poručio je Petković komentarišući Kurtijeve optužbe na račun Beograda.
Pitanje Zajednice srpskih opština je jedini pouzdan lakmus papir kojim se meri nečija konstruktivnost i opredeljenosti za dijalog, kazao je Petković, primetivši da umesto toga "Kurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Kosova i Metohije".
"Razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega ni njegovih pretnji", kaže Petković i zaključuje: "Zna Kurti dobro da Srbi imaju svoje zaštitnike koji nikada neće dozvoliti da sprovede svoje ratnohuškačke planove na štetu srpskog naroda na KiM i zato i napada Milana Radoičića".
Petković za Kurtija ima i ličnu poruku, a to je da se njegovi snovi o etnički čistom samoproglašenom Kosovu nikada neće ostvariti i da Srbija neće odustati od zaštite ličnih i kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini i dozvoliti da se nad Srbima severno ili južno od Ibra sprovodi nasilje.
"Dakle, gospodine Kurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima, dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A onda ćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu", poručio je Petković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SRBIJA
Kurti: Dve reči koče usvajanje sporazuma Beograda i Prištine o nestalima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala