Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Dve reči koče usvajanje sporazuma Beograda i Prištine o nestalima

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je danas da su Beograd i Priština skoro u potpunosti usaglasili sporazum o nestalim osobama, ali da finalizaciju tog sporazuma koči insistiranje prištinske strane na terminu "prinudno nestale osobe".
Kurti je na konferenciji za novinare povodom jučerašnje izjave specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka da su Beograd i Priština "samo dve reči blizu ili dve reči daleko” od finalizacije sporazuma rekao da je termin „prinudno nestao” ono što oko čega dve strane imaju različit stav.
Objasnio je da Priština insistira na terminu "prinudno nestali jer "osobe nisu nestale zbog elementarnih nepogoda", već je reč o, "otmicama, koje su izvršene uz nasilje", prenose prištinski mediji.
Rekao je i da strane nisu daleko od finalizacije sporazuma, ali je dodao da je Priština oprezna zbog "gorkog iskustva koje ima sa Beogradom".
Lajčak je juče u intervjuu za RTK rekao da je za sporazumm o nestalim licima usaglašeno 99,5 odsto teksta i da je potrebna samo politička volja da bi bio usvojen
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je ranije da je cilj unošenja formulacije "prinudni nestanak" u sporazum o nestalima da Beograd bude okrivljen za sve nestale na prostoru KiM, uključujući Srbe.
Objasnio je da formulacija "prinudni nestanak" jeste pravna kategorija koja je jasno definisana i u posebnoj konvenciji UN o zaštiti od prisilnog nestanka gde se isključivo javlja odgovornost države i državnih organa za prisilni nestanak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala