- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov ekskluzivno za Sputnjik: Poverenje u dolar opada

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je specijalno za Sputnjik, tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Teheranu, prokomentarisao prelazak na obračun i plaćanje u nacionalnim valutama Rusije i Irana. On je istakao da poverenje u dolar opada, zbog čega je važno generisati novi sistem koji će biti efikasan u različitim državama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prelazak na obračun i plaćanje u nacionalnim valutama naših zemalja bio je razmatran i ranije. U čemu je problem aktivacije ovog mehanizma svih ovih godina, kada se očekuje realizacija, uključujući integraciju platnih sistema Mir (ruski platni sistem) i Šetab (iranski platni sistem), kako bi Rusi i Iranci mogli slobodno da obavljaju plaćanja bankovnim karticama tokom putovanja i da obavljaju međusobnu kupovinu?
- Ovo je veoma važna oblast u našoj saradnji i trenutno veoma aktivno radimo na ovom pitanju upotrebe nacionalnih valuta u našoj trgovinskoj razmeni. To je već ozvaničeno i naš glavni zadatak je da uskladimo naše bankovne sisteme, transfer novca, kako bismo mogli da kompenzujemo to što smo izostavljeni iz sistema SVIFT. Ovo je jako važno, jer poverenje u dolar kao nacionalnu valutu opada. Ljudi više ne veruju u dolar, kao ranije, pre deceniju, na primer. Zato moramo da generišemo novi sistem koji će biti efikasan u različitim državama i zbog toga je naša saradnja u oblasti bankarstva i finansija važna, da bi ga mogle koristiti i druge države u regionu. Ulažemo velike napore da se to ostvari.
Koje banke trenutno sarađuju po ovom pitanju?
- Rusija ima svoj nacionalni platni sistem za internacionalna plaćanja Mir, koji može biti implementiran i adaptiran i u iranskom sistemu. Ne bih imenovao konkretne banke.
Da li su sankcije uticale na ovaj potez?
- Ovaj korak je odgovor na sankcije, jer moramo da opstanemo i razvijamo našu zemlju i da živimo zajedno sa sankcijama.
Ekonomska kriza - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Na teheranskoj berzi poslovanje paralelno u rijalima i rubljama
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Peskov o sankcijama: Što nas ne ubije, čini nas jačim
Američka zastava i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Rusija i Iran ukinuće dolar u međusobnim transakcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala